Uff, uczelniane sprawy załatwione, egzamin zdany, w czerwcu czekają mnie tylko 2 zaliczenia i pierwsza od czterech lat trochę luźniejsza sesja, a co najważniejsze - szybsze wakacje! Przez najbliższe dni dodawać więc będę posty, których nie miałam czasu przygotować w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Dziś tradycyjna, rustykalna tarta z rabarbarem, z mojego ulubionego przepisu, najlepsza w sezonie owocowym, bo pasują do niej wszystkie dodatki. Polecam!
Składniki (1 niewielka tarta)
Ciasto
- 1 1/4 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru pudru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 70 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
- 1/4 szklanki maślanki
- 2-3 łodygi rabarbaru, umyte i pocięte na ok. 2-centymetrowe kawałki
- łyżka cukru
- gruby cukier, płatki migdałowe do posypania
Mąkę, cukier puder, wanilię, proszek i sól wymieszać na stolnicy. Dodać masło i maślankę, posiekać wszystko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Owinąć folią i włożyć na 45 min. do lodówki. Przygotowany rabarbar wymieszać z łyżką cukru. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Ułożyć rabarbar, pozostawiając ok. 5 cm wolnego brzegu ciasta. Zawinąć brzegi ciasta do środka. Posypać z wierzchu grubym cukrem i płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min.
źródło: klik
Musiała smakować wybornie! A wygląda cudnie, prawdziwie wiosenne ciacho :)
OdpowiedzUsuń