niedziela, 10 września 2017

Leśny mech






Słynne zielone ciasto z kremem i owocami, przypominające wyglądem leśne runo. Szpinak w smaku (zarówno moim zdaniem - osoby przygotowującej ;), jak i tych, którzy nie widzieli, z czego jest ciasto) nie jest wyczuwalny, natomiast nadaje pięknej, naturalnie zielonej barwy, podkreślonej dodatkowo przez czerwone owoce. Ciasto jest wilgotne, delikatnie słodkie i smakuje bardzo dobrze nawet po 3 dniach. Mniam!

Składniki
Ciasto
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3 duże jajka
  • 250 g cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru  wody. Jajka ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Mąkę tortową przesiać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ciasta, dokładnie, lecz krótko zmiksować. Dodać szpinak i ponownie krótko, lecz dokładnie zmiksować całość.
Tortownicę o śr. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50-60 min. (do tzw. "suchego patyczka"). Dokładnie wystudzić. Następnie przeciąć ciasto wzdłuż ostrym nożem na 2 nierówne części - w stosunku mniej więcej 2/3 dół i 1/3 góra. Mniejszą, górną część pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki). 

Krem
  • 200 ml śmietany 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin i pokrojonych w kawałki truskawek
  • dowolna ilość dowolnych owoców do dekoracji :)
Wszystkie składniki oprócz owoców umieścić w misie miksera i ubić na sztywno. Dodać owoce i wymieszać szpatułką.





3 komentarze:

  1. mam pytanie, czy mrożony szpinak ma byc w liściach czy to ma być brykiet- mielony w kostkach?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...