Słynne zielone ciasto z kremem i owocami, przypominające wyglądem leśne runo. Szpinak w smaku (zarówno moim zdaniem - osoby przygotowującej ;), jak i tych, którzy nie widzieli, z czego jest ciasto) nie jest wyczuwalny, natomiast nadaje pięknej, naturalnie zielonej barwy, podkreślonej dodatkowo przez czerwone owoce. Ciasto jest wilgotne, delikatnie słodkie i smakuje bardzo dobrze nawet po 3 dniach. Mniam!
Składniki
Ciasto
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 duże jajka
- 250 g cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka ubić mikserem na najwyższych obrotach z cukrem na jasną, puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać olej, cały czas miksując. Wlać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Mąkę tortową przesiać z krupczatką, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać do ciasta, dokładnie, lecz krótko zmiksować. Dodać szpinak i ponownie krótko, lecz dokładnie zmiksować całość.
Tortownicę o śr. 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, wygładzić wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50-60 min. (do tzw. "suchego patyczka"). Dokładnie wystudzić. Następnie przeciąć ciasto wzdłuż ostrym nożem na 2 nierówne części - w stosunku mniej więcej 2/3 dół i 1/3 góra. Mniejszą, górną część pokruszyć do miseczki, większą ułożyć na paterze. Wyłożyć krem (przygotowanie poniżej), wyrównać. Posypać okruszkami ciasta i udekorować owocami (u mnie maliny, borówki, truskawki).
Krem
- 200 ml śmietany 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- po 1/3 szklanki borówek amerykańskich, malin i pokrojonych w kawałki truskawek
- dowolna ilość dowolnych owoców do dekoracji :)
Piękne zdjęcia! :-)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, czy mrożony szpinak ma byc w liściach czy to ma być brykiet- mielony w kostkach?
OdpowiedzUsuńMielony :)
Usuń