Ku mojej ogromnej radości ostatnio udało mi się zdobyć jeszcze jagody. Oprócz naleśników robiłam jeszcze delikatny sernik na zimno (warunki pogodowe jeszcze nie zachęcały do włączania piekarnika ;)). Spód został przygotowany na bazie chrupiących płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych i białej czekolady, natomiast ślicznie fioletowa, rozpływająca się w ustach masa serowa z twarożku, świeżych jagód, wanilii, odrobiny cukru... Całość nie jest zbyt słodka, przykryta chmurką bitej śmietany i udekorowana owocami. Bardzo efektowny i smaczny deser. Polecam!
Składniki
Spód
- 120 g białej czekolady
- 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
- pół szklanki wiórków kokosowych
Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Masę wcisnąć w dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- 1,5 szklanki jagód, umytych
- 5 łyżek cukru
- 1 kg białego sera, tłustego, zmielonego
- 250 ml śmietany 36%
- 2 łyżki żelatyny
- odrobina wrzątku
Jagody wymieszać z cukrem i odstawić na 15 min. Po tym czasie przełożyć jagody z cukrem do malaksera i krótko, pulsacyjnie zmiksować, w taki sposób, aby pozostały kawałki owoców. Ser i śmietanę zmiksować mikserem, dodać jagody i ponownie dokładnie, lecz krótko zmiksować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia, następnie dolać stopniowo do masy serowej, cały czas miksując. Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ja zostawiłam na noc w lodówce).
Dekoracja
- 250 ml schłodzonej śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
- jagody
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką i udekorować sernik. Posypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
źródło: inspiracja - lipcowa 'Weranda Country'
Jestem urzeczona ciastem oraz talerzykami :) coś pięknego ! Pozdrawiam gorąco.
OdpowiedzUsuń