środa, 13 września 2017

Sernik jagodowy z białą czekoladą na zimno



Ku mojej ogromnej radości ostatnio udało mi się zdobyć jeszcze jagody. Oprócz naleśników robiłam jeszcze delikatny sernik na zimno (warunki pogodowe jeszcze nie zachęcały do włączania piekarnika ;)). Spód został przygotowany na bazie chrupiących płatków kukurydzianych, wiórków kokosowych i białej czekolady, natomiast ślicznie fioletowa, rozpływająca się w ustach masa serowa z twarożku, świeżych jagód, wanilii, odrobiny cukru... Całość nie jest zbyt słodka, przykryta chmurką bitej śmietany i udekorowana owocami. Bardzo efektowny i smaczny deser. Polecam!

Składniki
Spód
  • 120 g białej czekolady
  • 1,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • pół szklanki wiórków kokosowych
Dno tortownicy o śr. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z płatkami i wiórkami kokosowymi. Masę wcisnąć w dno tortownicy i wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Masa serowa
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 1,5 szklanki jagód, umytych
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kg białego sera, tłustego, zmielonego
  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • odrobina wrzątku
Jagody wymieszać z cukrem i odstawić na 15 min. Po tym czasie przełożyć jagody z cukrem do malaksera i krótko, pulsacyjnie zmiksować, w taki sposób, aby pozostały kawałki owoców. Ser i śmietanę zmiksować mikserem, dodać jagody i ponownie dokładnie, lecz krótko zmiksować. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić na chwilę do lekkiego przestudzenia, następnie dolać stopniowo do masy serowej, cały czas miksując. Masę wylać na przygotowany spód, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia (ja zostawiłam na noc w lodówce).

Dekoracja
  • 250 ml schłodzonej śmietany 36%
  • łyżka cukru pudru
  • jagody
Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką i udekorować sernik. Posypać jagodami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! 



źródło: inspiracja - lipcowa 'Weranda Country'

1 komentarz:

  1. Jestem urzeczona ciastem oraz talerzykami :) coś pięknego ! Pozdrawiam gorąco.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...