wtorek, 8 czerwca 2010

Babka - moja ulubiona



Definitywnie moja ulubiona babka. Robię ją cały rok, w zimie w wersji kakaowej, w lecie z truskawkami, malinami, jagodami, a teraz z rabarbarem. Bardzo prosta, często robię ją wrzucając wszystko do miksera i zostawiam do połączenia składników. Jeszcze nie zdarzyło mi się, aby nie wyszła :).


Składniki
  • margaryna (250 g) o temp. pokojowej
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • rabarbar lub inne owoce, np jabłko + 3 garście truskawek
Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałeczki. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 30x12 cm, na wierzch wyłożyć rabarbar lub inne owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C prze 45 min. lub chwilę dłużej *, do 'suchego patyczka' (ciasto jest suche w środku, a z wierzchu zarumienione).


* wersję jabłkowo-truskawkową piekłam równe 50 min.





11 komentarzy:

  1. wersja letnia - owocowa podoba mi się najbardziej..

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie pomysł na babke z truskawkami i ten wariant wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. z kubkiem świeżego soku z owoców pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. o matko i córko! a wiesz co? ja nigdy owocowej babki nie jadłam ;P
    nie licząc babeczek of kors ale to nie to samo (;

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejko - mi też, zdecydowanie :)
    Szarlotku - cieszę się :)
    Paula - dokładnie!
    Viri - musisz koniecznie spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta ... pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka piekna:) Naprawde z mila checia poczestuje sie;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anytsujx - dziękuję :)
    Gosiu - Częstuj się, częstuj!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. A z bananami próbowałaś?ja bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale szybko trzeba zjadać, bo ciemnieją i nieładnie wyglądają :)

      Usuń
  10. Pyszna, upieklam z kawałkami czekolady. Takiego przepisu szukałam. Teraz tylko czekać na owoce sezonowe

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...