piątek, 11 czerwca 2010

Karmelizowany cukier. Pralina.


Każdy karmel robi inaczej. W internecie można znaleźć co najmniej kilkadziesiąt przepisów, m.in. zamiast wody- śmietana, mleko lub sok z cytryny. Różne są też proporcje składników. Najlepiej co prawda sprawdziłby się też termometr kuchenny, ale że ja się go jeszcze nie dorobiłam, to trzeba sobie radzić, jak się da ;).
Zamiast migdałów można użyć każdych innych orzechów, wedle upodobań. 



Składniki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 ml wody
  • 30 g płatków migdałowych
Migdały rozłożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier i wodę umieścić w garnku z grubym dnem. Postawić na średnim ogniu i gotować, od czasu do czasu mieszając rondlem.  Cukier się rozpuści, a w domu będzie pachnieć watą cukrową ;). Następnie karmel będzie miał jasnozłoty odcień (soft-ball stage) Gotowy karmel jest brusztynowo-brązowy. Taki wylać na migdały i odstawić do zastygnięcia. Gotową pralinę można użyć do deserów, ciast, ale równie dobrze można ją skonsumować bez niczego.
 




Print Friendly and PDF

4 komentarze:

  1. Z migdałami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi najbardziej właśnie z migdałami smakuje ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglada fajnie:) z tych proporcji ile tego wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem nawet, w jaki sposób można by określić ilość. Jedna tafla. W każdym razie - mało ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...