sobota, 5 czerwca 2010

Biszkopt


Upiec dobry biszkopt dla wielu jest nie lada wyzwaniem. Nigdy nie zapomnę mojego pierwszego - kompletnie opadniętego, twardego i przesuszonego :). Od tamtej pory wciąż doskonalę swoje biszkopty, ten przepis, który podaję niżej jest absolutnie dla nowicjuszy, ponieważ ze względu na zawarty w nim olej nie opada - przynajmniej mi. Warto też zaznaczyć, że biszkopt ten, z normalnej, podanej porcji zrobiłam w brytfannie o wymiarach 37x23. i wyszedł całkiem wysoki :).


Składniki
  • 5 jaj
  • szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • kopiasta szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia *
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać cukier, cukier waniliowy, olej, żółtka, wymieszać. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i mąkę ziemniaczaną. Piec ok. 45 min. w temp. 170 stopni C.


* próbowałam bez proszku (z 4 jaj+analogicznie pomniejszona ilość innych skłandików, kolaż dwóch zdjęć u góry) - wyszedł mi. Jeśli jednak się boisz - dodaj tą łyżeczkę i piecz spokojnie ;)
** na wierzchu biszkopt, podczas pieczenia, tworzy się taka skorupka, która łatwo odpada

3 komentarze:

  1. Ja do dzisiaj nie mam swojego ulubionego przepsiu na biszkopt wiec ten zachowuje doo wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam od dziecka skubać tą "pierzynkę" z wierzchu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magdolie - wypróbuj :)
    Paula - ja też :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...