Pyszne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki, nie powiedziałabym, że z ziemniakami. Świetnie smakują z samym masłem, najlepiej zrobionym samemu z 'prawdziwego' mleka... Posypane sezamem lub innymi ziarnami, które nadają jeszcze lepszego smaku. Bardzo nam smakowały, szczególnie Tacie.
Przepis z książki 'Domowa piekarnia'.
Składniki (na 6 małych bułeczek, polecam zrobić z podwójnej porcji)
- 150 g ugotowanych ziemniaków
- 8 g drożdży świeżych
- 10 g masła
- 100 ml pełnotłustego mleka
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej (typ 550 lub 650; ja dodałam 450 i 850 pół na pół)
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich część (70 ml) ciepłego mleka i rozpuszczone masło. Wymieszać i odstawić na chwilę. W tym czasie przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć i dodać do 30 ml ciepłego mleka, zasypać cukrem i łyżeczką mąki, ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajko ubić z solą, dodać do ziemniaków, całą masę wlać do mąki, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Ciasto odgazować, uformować bułeczki, wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać dowolnymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 min., do uzyskania złotego koloru.
Ślicznie Ci się upiekły. Bardzo lubię pieczywo z ziemniakami.Jest wilgotne i smaczne.
OdpowiedzUsuńwyglądają przęślicznie i na pewno tak smakują:]
OdpowiedzUsuńzapisalam sobie przepis,wiem ze ziemniaki sprawiaja ze pieczywo jest dluzej swieze,Twoje buleczki wygladaja naiesamowicie...
OdpowiedzUsuńŚwietne bułeczki o idealnym kształcie, a te nacięcia bombowe :))
OdpowiedzUsuńPozdrowienia:)
piękne bułeczki Ci wyszły :) interesujący przepis
OdpowiedzUsuńwyglądają jak z piekarni ;D pycha;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam bułeczki z dodatkiem ziemniaków. Niesamowicie długo zachowują świeżość i są taaakie sprężyste. Mniam! Aż mi się taka pyszność zamarzyła na śniadanie jutrzejsze.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Wyglądają pięknie, gdzieś czytałam,że takie bułeczki z dodatkiem ziemniaków są najpyszniejsze. Te na takie zdecydowanie wyglądają- aż mi szkoda się zrobiło, że nie mam własnego masła- i nawet najmniejszej szansy na nie.
OdpowiedzUsuńwspaniale wyglądają te bułeczki !
OdpowiedzUsuńBułeczki z ziemniakami bardzo lubię. Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńWyglądają rewelacyjnie, przepis na pewno do wypróbowania
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Nigdy nie próbowałam żadnego przepisu na pieczywo z ziemniakami, muszę to zmienić:)
OdpowiedzUsuń