piątek, 23 września 2011

Czekoladzianki


Udało mi się niedawno dorwać paczkę mleka w proszku i zaczynam z niego robić użytek. Na początek czekoladzianki - herbatnikowe, mleczno-kakaowe przekładańce. De facto są inną formą bloku czekoladowego. Można zrobić je w dwojaki sposób - ja wybrałam ten pierwszy, drugiego nie próbowałam, ale podaję, gdyby komuś nie chciało się nakładać na każde ciasteczko masy. Przepis ze 'Słodkich inspiracji' Thermomixa ;))


Składniki (20 złożonych ciasteczek jak na zdjęciu)
  • 70 g mleka pełnotłustego
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g mleka w proszku
  • ok. 340 g okrągłych herbatników
Mleko, masło, cukier i kakao podgrzać w dużym garnku, aż do rozpuszczenia cukru. Lekko ostudzić. Dodać mleko w proszku, wymieszać. Herbatniki przekładać masą (przeznaczając mniej więcej czubatą łyżeczkę na każdy herbatnik), tworząc z nich 'kanapki', przy składaniu lekko dociskać. Można też wyłożyć prostokątnymi herbatnikami formę (wcześniej obłożoną folią aluminiową), połowę masy rozsmarować na herbatnikach, przykryć kolejną porcją ciasteczek, jeszcze raz masą i na koniec znów herbatnikami. Odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia i pokroić na kwadraty.


26 komentarzy:

  1. Też sobie złoże takie ciacha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne te czekoladzianki !:))
    Jaki fajny napis zrobiłaś hihi:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  3. Po prostu cudne. A co do masy to mam podobny przepis, ale robię z niego blok czekoladowy :) Pycha
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wyglądają, aż chce się sięgnąć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Z wielką chęcią spróbuję takich ślicznych ciasteczek!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. słodkie są..z tym nadzieniem tak wystającym spod pysznych ciastek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne ciasteczka,a z mlekiem w proszku to dopiero muszą być pyszne;)))

    OdpowiedzUsuń
  8. śliczne słodkie małe co-nieco :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyglądają tak idealnie, jak malowane!

    OdpowiedzUsuń
  10. świetne ciasteczka, ślicznie wyglądają:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają fantastycznie i pewno równie dobrze smakują :)
    Pozdrawiam gorąco
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  12. Można pewnie tą masą też przełożyć wafle..
    Szukam inspiracji czekoladowych i Twoja propozycja mi się podoba :)
    Pozdarwiam..

    OdpowiedzUsuń
  13. wyglądają tak pięknie i wesoło! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mleka w proszku jeszcze nie używałam, ale z pewnością zrobię takie przekładańce, jak już je kupię. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo mi miło, że się podobają.
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O kurcze - wygląda niesamowicie. i wygląda na to, że banalnie proste. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Przeapetycznie się prezentują! Świetne ciacha! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. schrupalabym sobie takie czekoladowe pychotki:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ciasteczka muszą być pyszne :-) Robię z podobnych składników do wafli :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  20. Ooch, dzięki Ci za ten przepis. Zalega mi pół kilo mleka na dacie i nie miałam co z nim zrobić - teraz przynajmniej wiem :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Genialnie, podwójnie przekładane! I te kolorki! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jak napisałam, tak uczyniłam - i polecam. Pyycha :D

    OdpowiedzUsuń
  23. Arven - super! Czekam na wpis Ciebie :)
    Pozdrowienia ślę! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Idealny deser dla smakoszy słodkości:)

    OdpowiedzUsuń
  25. mmm wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...