Typowy, jesienny deser. Nie mogło go u mnie zabraknąć! Przez całe wakacje zajadałam się malinami, jeżynami, jagodami i innymi leśnymi owocami pod kruszonką, teraz nadszedł czas na śliwki! To zdecydowanie mój faworyt. Mniam!
Składniki (3 małe porcje jak na zdjęciu)
- 6 dużych śliwek
- 50 g mąki pszennej
- 25 g masła + do wysmarowania foremek
- 25 g cukru
- lody waniliowe
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić każdą na ćwiartki. Foremki (ramekiny o śr. dna 9 cm) wysmarować masłem. Ułożyć równomiernie śliwki. Zrobić kruszonkę: wymieszać mąkę i cukier, dodać wiórki masła i rozetrzeć opuszkami palców. Posypać śliwki, wstawić do piekarnika na ok. 25-30 min. (kruszonka ma być złota, a owoce miękkie). Po upieczeniu podawać od razu, układając w każdej miseczce gałkę lodów waniliowych.
Smacznego!
Smacznego!
Uwielbiam ciepłe, rozpływające się w ustach śliwki. Ale mi narobiłaś ochoty :D
OdpowiedzUsuńTe crumble wyglądają genialnie. Cudowny deser :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam :) A chyba ze śliwkami robię najrzadziej...
OdpowiedzUsuńpyszny deser.. a jak jeszcze z lodami? mmm... :))
OdpowiedzUsuńAlez to pysznie wygląda! Mniam,mlask :)
OdpowiedzUsuńOj, te zdjęcia z lodami wywołują wilczy apetyt!! Na słodycz. ;)
OdpowiedzUsuńwczoraj jadłam podobny deser. cudownie smakują zapiekane śliwki
OdpowiedzUsuńZ tymi lodami to po prostu ideał! Do tego uwielbiam pieczone śliwki... Mogę się poczęstować? :D
OdpowiedzUsuńMmm... wersja z lodami odpowiadałaby mi najbardziej. Pychota! :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię śliwki pod kruszonką ;)
OdpowiedzUsuńZ lodami musi super smakować :)
OdpowiedzUsuńoj tą porcyjkę z lodami zjadłabym w oka mgnieniu:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuń