środa, 14 grudnia 2011

Pełnoziarniste pancakes z sosem jagodowym


Może tego po mnie nie widać, ale zdecydowanie jestem zwolenniczką zdrowego żywienia. Duża w tym zasługa mojej Mamy - to ona codziennie gotuje obiad, zwykle są to delikatne i lekkie potrawy, warzywa na parze, zupy, jeśli mięso to drób, często ryba. Nie mówię, że stronię od schabowych, frytek czy zasmażanej kapusty, bo owszem zdarza mi się, ale prawdę mówiąc, moją jedyną słabością są łakocie. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego - nie wzbronię się od tego. Ale w rzeczywistości często wykorzystujemy w domu pełnoziarniste mąki, płatki owsiane, produkty bogate w błonnik, niezbędne minerały, ale jakoś mi zawsze nie po drodze z opublikowaniem tych dań, ciast na blogu. Dzisiaj pierwszy krok do pełnej mobilizacji i pancakes na mące pszennej pełnoziarnistej. Z oczyszczonej mąki pszennej również wychodzą bardzo dobre, robię je od dłuższego już czasu w obu wersjach. Przepis od Sylwii, dziękuję i polecam!


Składniki
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1/4 szklanki oleju słonecznikowego
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek, sodę i sól, a w drugim mokre (jajko, maślankę, syrop, olej). Mokrą mieszankę wlać do suchej i wymieszać. Odstawić na 10 minut (nie jest to konieczne, ale po odstawieniu placki wychodzą lepsze). Patelnię teflonową (w przypadku zwykłej trzeba użyć oleju) dobrze rozgrzać i na średnim ogniu smażyć pancakes. Przewracać na drugą stronę gdy na wierzchu zaczną się pojawiać pęcherzyki, a brzegi będą gotowe. Podawać z dowolnymi dodatkami. U mnie są to sosy owocowe - zwykle z malin lub jagód. Można wykorzystać mrożone owoce bez wcześniejszego rozmrażania, jak i świeże. W przypadku tych pierwszych: wkładam ok. 125 g owoców do garnuszka, podlewam delikatnie wodą i ustawiam na małym ogniu. Gdy zmiękną - dosypuję dwie łyżki cukru zwiększam ognień, rozgotowuję i zagęszczam łyżką budyniu rozprowadzoną w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewam do owoców, zagotowuję. Jeśli chodzi o owoce świeże - robię tak samo, z tą różnicą, że nie podlewam wodą na początku. Oprócz jagód i malin wykorzystać można porzeczki, truskawki, wiśnie lub mieszankę owoców leśnych.



13 komentarzy:

  1. Piękne placuszki Maniu. Cudownie apetyczne zdjęcia. Chciałabym zjeść dziś takie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie puchate penkejki! Zdjęcia są zabójcze. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały widok :) uwielbiam!

    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam je. Świetnie podane :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pankaces uwielbiam, pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale puszyste i apetyczne :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja tez przepadam za zdrowymi mąkami, o ile takie są, i wszystkim co nie jest tylko pszenne.
    Chociaż jestem na diecie dopiero od tygodnia to -2.5kg na wadze więc jednak coś się zmienia:) w tym tyg nie będzie takiego sukcesu, za dużo światecznych wypieków próboałam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja się w zimie nigdy nie odchudzam, bo wiem, że i tak nic mi z tego nie wyjdzie ;) Poza tym, za bardzo lubię jeść, żeby się katować jakimiś dietami. Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. aż mi się zachciało ich tu i teraz, uwielbiam pancakes, a te mówią do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. :) zazdroszczę!
    nie powiem, to tajemnica.
    cały czas nie tyle ile bym chciała:)

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie pyszniutkie:) az nabralam ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  12. muszę zrobić z Twojego przepisu, wyszły ci takie ładne, amerykańskie ;), moje nie są takie ładne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...