wtorek, 3 stycznia 2012

Pierniczki jak alpejskie



Są chyba na każdym blogu, obowiązkowo. Pyszne, miękkie, miodowe. Kwintesencja Świąt. Co prawda wstawiam je z 'lekkim' opóźnieniem, ale grunt, że w ogóle są. Polecam wszystkim! Szczególnie dobrze smakują oblane lukrem... Przepis Kaeru z MniamMniam, ja znalazłam je u Viridianki.


Składniki
  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, ½ kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)
    Dzień przed pieczeniem:
    Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

    W dniu pieczenia:
    Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na grubość 3 mm i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać mąką. Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależności od grubości i wielkości). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

    Pamiętajmy, że grubsze pierniczki są smaczniejsze i bardziej miękkie. Wtedy jednak trzeba je piec chwilkę dłużej niż te cienkie i 'ciasteczkowe' (czasem robię sobie takie cienkie, kruche, są zupełnie inne w smaku). Nie należy jednak przesadzać z długością pieczenia, bo zrobią się suche i twarde. Polukrowane pierniczki miękną szybciej, można je również polać glazurą czekoladową. W obu wersjach są pyszne.

    11 komentarzy:

    1. Ja dostałam podobne w prezencie od mojej przyjaciółki. Pyszne :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Ale cudowne te pierniczki! Jeszcze ich nie robiłam. Będę musiała kiedys się skusić:)
      A u mnie takze jeszcze świątecznie hehe:D
      Pozdrówki!:)

      OdpowiedzUsuń
    3. mniam :)

      http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    4. Trochę się napiekłaś ciach w te Święta. :)

      OdpowiedzUsuń
    5. a Ty wciąż kusisz tymi słodkościami ;))

      OdpowiedzUsuń
    6. pierniczki od vii, znane juz od dawna;p

      OdpowiedzUsuń
    7. Moje ulubione pierniczki:)!

      OdpowiedzUsuń
    8. Pyszne one są... =D
      Najbardziej lubię ten lukier, kwintesencja tych słodkości
      pozdrawiam =D

      OdpowiedzUsuń
    9. też je robiłam, korzystając z przepisu znalezionego u Dorotki, ale to ten sam:) pyszne są:) ....

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...