No i nie mam zdjęć w przekroju! Nie wiem, jak to zrobiłam, nie było czasu, a potem zapomniałam. Wstawiam jednak to, co mam, bo ciasto godne uwagi! Cudowny, kakaowy biszkopt, pijane śliwki i oczywiście tytułowa Nutella - czy to może być złe połączenie?
Moje zmiany: zrobiłam ciasto w tortownicy o śr. 20 cm, jest to za mała foremka i musiałam zrezygnować z warstwy śmietany, niestety. Były za to dwie warstwy kremu, a całe ciasto wyglądało tak: (od dołu) biszkopt, krem, biszkopt, krem, migdały. Nietrudno sobie to wyobrazić. A, zamiast czekolady na wierzch dałam podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Mam nadzieję, że niedługo zrobię je ponownie, naprawdę nam przypadło do gustu i wyglądało bardzo dostojnie - niczym tort. Przepis znalazłam tutaj już dawno, podaję jak w oryginale.
Hurtowo dodaję notki - śniadanie i ciasto - i ucieeeeeeeeeeekam na wiosenne zakupy w towarzystwie mamy, chrzestnej i kuzynki! <3
Moje zmiany: zrobiłam ciasto w tortownicy o śr. 20 cm, jest to za mała foremka i musiałam zrezygnować z warstwy śmietany, niestety. Były za to dwie warstwy kremu, a całe ciasto wyglądało tak: (od dołu) biszkopt, krem, biszkopt, krem, migdały. Nietrudno sobie to wyobrazić. A, zamiast czekolady na wierzch dałam podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Mam nadzieję, że niedługo zrobię je ponownie, naprawdę nam przypadło do gustu i wyglądało bardzo dostojnie - niczym tort. Przepis znalazłam tutaj już dawno, podaję jak w oryginale.
Hurtowo dodaję notki - śniadanie i ciasto - i ucieeeeeeeeeeekam na wiosenne zakupy w towarzystwie mamy, chrzestnej i kuzynki! <3
Składniki (foremka 24x28 cm)
Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szklanki cukru
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem
- 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek
- 0,5 szklanki wódki
- 25 dag masła
- 20 dag Nutelli
Dodatkowo
- 0,5 l śmietany 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 op śmietan-fix'u
- 10 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy, delikatnie mieszając. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec około 25 minut. Ostudzić i nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić szczelnie słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix'em na sztywno. Wyłożyć na krem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na wierzch. Schłodzić w lodówce.
Moja babcia robi identyczne. Kocham to ciasto :D
OdpowiedzUsuńSądząc po przepisie z pewnością będzie pyszne:)
OdpowiedzUsuńWspaniale ciacho!
OdpowiedzUsuńZycze udanych zakupow ;-)
Wygląda bardzo smacznie, szkoda, że nie ma zdjęcia wnętrza;)
OdpowiedzUsuńNo wiem :< Przepraszam. Ale... Macie za to fragment mojej chudej Mamy ;D
UsuńNawet bez zdjec w przekroju wiem, ze to ciacho trafiloby w moj gust! Wystarczy przeczytac liste skladnikow :)
OdpowiedzUsuńczekolada i śliwki! to musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWygląda i zapowiada się bardzo smacznie!
OdpowiedzUsuńsłodkie ciacho! smakowicie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWynajmę cię na moją 18-tkę. Upieczesz mi pyszny tort i jakieś ciacha. Co ty na to? ;)
OdpowiedzUsuńJest jeszcze duuużo czasu. ;)
Szkoda,że nie masz zdjęć w przekroju Maniu,ale sądząc po składnikach jest boskie. A skoro pyszne to na pewno zrobisz ponownie ,a wtedy pstrykniesz zdjęcia w przekroju:)
OdpowiedzUsuńUściski:*
Maniu! Jakie piękne zdjęcie i to co na zdjęciu! Wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńOj znam to ciasto od bardzo, bardzo dawna i je uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuńCzego chcieć więcej do szczęścia oprócz takiego ciasta...
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba mimo braku zdjęć w przekroju :)
UsuńPozdrawiam ciepło!
M.