niedziela, 25 marca 2012

Ciasto z kremem nutellowym i suszonymi śliwkami


No i nie mam zdjęć w przekroju! Nie wiem, jak to zrobiłam, nie było czasu, a potem zapomniałam. Wstawiam jednak to, co mam, bo ciasto godne uwagi! Cudowny, kakaowy biszkopt, pijane śliwki i oczywiście tytułowa Nutella - czy to może być złe połączenie?
Moje zmiany: zrobiłam ciasto w tortownicy o śr. 20 cm, jest to za mała foremka i musiałam zrezygnować z warstwy śmietany, niestety. Były za to dwie warstwy kremu, a całe ciasto wyglądało tak: (od dołu) biszkopt, krem, biszkopt, krem, migdały. Nietrudno sobie to wyobrazić. A, zamiast czekolady na wierzch dałam podprażone na suchej patelni płatki migdałowe. Mam nadzieję, że niedługo zrobię je ponownie, naprawdę nam przypadło do gustu i wyglądało bardzo dostojnie - niczym tort. Przepis znalazłam tutaj już dawno, podaję jak w oryginale.

Hurtowo dodaję notki - śniadanie i ciasto - i ucieeeeeeeeeeekam na wiosenne zakupy w towarzystwie mamy, chrzestnej i kuzynki! <3


Składniki (foremka 24x28 cm)
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
  • 0,5 kg suszonych śliwek bez pestek
  • 0,5 szklanki wódki
  • 25 dag masła
  • 20 dag Nutelli

Dodatkowo
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 op śmietan-fix'u
  • 10 dag gorzkiej czekolady
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito i dodać do masy, delikatnie mieszając. Wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułą tartą formy. Piec około 25 minut. Ostudzić i nasączyć ponczem ( mocna herbata + wódka). Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić szczelnie słoik i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, jak wchłoną alkohol pokroić je w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dalej ucierając dodawać porcjami Nutellę. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać. Krem wyłożyć na nasączony biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fix'em na sztywno. Wyłożyć na krem. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wyłożyć na wierzch. Schłodzić w lodówce.

16 komentarzy:

  1. Moja babcia robi identyczne. Kocham to ciasto :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Sądząc po przepisie z pewnością będzie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale ciacho!

    Zycze udanych zakupow ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie, szkoda, że nie ma zdjęcia wnętrza;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiem :< Przepraszam. Ale... Macie za to fragment mojej chudej Mamy ;D

      Usuń
  5. Nawet bez zdjec w przekroju wiem, ze to ciacho trafiloby w moj gust! Wystarczy przeczytac liste skladnikow :)

    OdpowiedzUsuń
  6. czekolada i śliwki! to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda i zapowiada się bardzo smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. słodkie ciacho! smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wynajmę cię na moją 18-tkę. Upieczesz mi pyszny tort i jakieś ciacha. Co ty na to? ;)
    Jest jeszcze duuużo czasu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szkoda,że nie masz zdjęć w przekroju Maniu,ale sądząc po składnikach jest boskie. A skoro pyszne to na pewno zrobisz ponownie ,a wtedy pstrykniesz zdjęcia w przekroju:)
    Uściski:*

    OdpowiedzUsuń
  11. Maniu! Jakie piękne zdjęcie i to co na zdjęciu! Wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj znam to ciasto od bardzo, bardzo dawna i je uwielbiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czego chcieć więcej do szczęścia oprócz takiego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba mimo braku zdjęć w przekroju :)
      Pozdrawiam ciepło!
      M.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...