poniedziałek, 15 lipca 2013

Drożdżówki z serem i lukrem




Kolejny przepis w mojej karierze, który dojrzewał w zakładkach przez dobre 3 lata. W obecnej chwili zastanawiam się: jak mogłam?! Jak mogłam nie zrobić tych bułek wcześniej? Przecież drożdżówki z serem to chyba moje ulubione? No nic, teraz pozostaje mi się tylko dziwić i - przed wszystkim - zachwalać! I przestrzec... Nie czekajcie tak długo. Zróbcie je teraz, zaraz. Naprawdę polecam, są pyszne - tysiąc razy lepsze niż ze sklepu...
PS Upiekłam je na śniadanie. Podałam (sobie i Mamie) z waniliowym twarożkiem (wiejski twaróg, jogurt grecki, cukier z wanilią, trochę ekstraktu) i świeżymi truskawkami. Do tego kawa z mlekiem i pyszne śniadanie gotowe :-)


Składniki
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 torebka suchych drożdży (7g)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka ekstraktu (lub cukru) waniliowego
  • mąka do podsypywania stolnicy

Nadzienie
  • 500 g zmielonego białego sera
  • cukier i cukier waniliowy do smaku (zależy od kwaśności sera)
  • 1 jajko
  • opcjonalnie rodzynki, drobno pokrojone owoce, skórka pomarańczowa...
  • roztrzepane żółtko do posmarowania

Lukier
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny

Drożdże wymieszać z mąką i cukrem. Mleko podgrzać, jajka i żółtko roztrzepać widelcem. Dodać razem z mlekiem do mieszanki mącznej i zagnieść ciasto. Wlać mleko i jeszcze raz zagnieść (w sumie ok. 10-12 min., aż ciasto przestanie lepić się do dłoni i będzie gładkie oraz lśniące). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miesjce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godz.).
Wszystkie składniki nadzienia zmiksować.
Ciasto odgazować, podzielić na pół. Każdą połowę rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na prostokąt. Posmarować połową sera. I złożyć:


Następnie pokroić na paski i trzymając w jednej dłoni górę paska, a w drugiej - dół, zwinąć w spiralkę. To samo zrobić z drugą połową ciasta.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia na 20 min. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym do 180 st. C przez ok. 25 min. Wymieszać cukier z sokiem z cytryny, dolewając go stopniowo, by otrzymać dość gęsty lukier. Posmarować ciepłe bułeczki (u mnie na zdjęciach przed lukrowaniem). I zajadać :-)





źródło: klik

14 komentarzy:

  1. o mniaaaam kocham drożdżówki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne na śniadanko i do tego kubek kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. drożdżóweczki *-* z serem najpyszniejsze ;)
    i ta miseczka o której marzę już od dawna <3, naprawdę ! podasz stronę na której ją kupiłaś, ja oglądałam na malowane bielą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam z której strony zamawiałam, bo jest kilka z porcelaną Green Gate, być może na Malowane Bielą, bo też tam kupuję, ale naprawdę nie wiem. :)

      Usuń
  4. Genialne. Z serem to chyba jedne z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pysznie wyglądają, bardzo lubię domowe drożdżówki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają tak smacznie, że aż ślinka cieknie! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. te drożdżówki musiały być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie śniadania uwielbiam. Domowa drożdżówka z serem, nie ma nic lepszego! Mam w planach w takim kształcie, jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszniutko wyglądają, wspaniałe drożdżówki!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne - uwielbiam takie - pieknie !!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdy byłam mała nie znosiłam drożdżówek z serem, teraz uwielbiam .... pięknie skręcone:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...