sobota, 13 lipca 2013

Imprezowe babeczki - w 12 smakach





Moi znajomi uparcie twierdzą, że imprezy dziewczyn to jedzenie i niewielki dodatek alkoholu (tylko w celach leczniczych, żeby późno jedzona kolacja [albo już pierwsze śniadanie, zależy jak na to patrzeć...] zagryzana ciastem czy - bardziej popularną - babeczką się przyjęła ;-)), natomiast męskie to sam alkohol. W sumie jest w tym trochę prawdy, bo za każdym razem, gdy się spotykam z koleżankami głównym punktem programu jest grill i generalnie jedzenie :-) Moim zaś zadaniem najczęściej jest upieczenie czegoś słodkiego, bo niestety do przyrządzania mięsa się nie nadaję. Tym razem na kameralne spotkanie zrobiłam babeczki w 12 różnych smakach. Było trochę brudzenia naczyń (a dokładniej 12 miseczek...), ale warto było, bo efekt był całkiem zadowalający - może poza babeczką z piankami, które się rozpłynęły :<


Składniki (12 babeczek)
Ciasto podstawowe (baza)
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 2 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbijać jajka, po kolei, dokładnie miksując każde poprzednie. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i wymieszać.



Dodatki

Potrójnie czekoladowa: dodajemy po posiekanej dużej kostce czekolady białej, mlecznej i gorzkiej. I oczywiście - żeby było jeszcze bardziej czekoladowo - czubatą łyżeczkę gorzkiego kakao

Kakaowa z białą czekoladą: dodajemy czubatą łyżeczkę kakao i pasek posiekanej, białej czekolady

Waniliowa z nutellą: dodajemy ziarenka z kawałka wanilii i płaską łyżkę nutelli, tworząc szlaczek

Czekoladowa z masłem orzechowym: dodajemy pasek stopionej czekolady (mlecznej lub gorzkiej) i 2 czubate łyżeczki masła orzechowego

Bananowo-kokosowa: dodajemy pół małego, bardzo dojrzałego, rozgniecionego widelcem banana i płaską łyżkę wiórków kokosowych

Z wiśniami, migdałami i czekoladą: dodajemy 3-4 wydrylowane wiśnie, łyżeczkę posiekanych, blanszowanych migdałów i 2 kostki posiekanej, gorzkiej czekolady

Z bakaliami: dodajemy kilka rodzynek, pistacji, nerkowców, orzechów włoskich, migdałów i suszonej żurawiny

Cynamonowa z orzechami: dodajemy 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu i małą garstkę posiekanych orzechów włoskich

Z muesli i truskawkami: dodajemy łyżkę muesli truskawkowego i 3 małe, pokrojone w ćwiartki truskawki

Czekoladowa z piankami: dodajemy stopiony pasek czekolady (mlecznej lub gorzkiej), na wierchu babeczki układamy 3-4 różowe pianki

Cytrynowa z makiem: dodajemy łyżkę soku z cytryny i łyżeczkę maku

Migdałowa z niespodzianką: dodajemy łyżkę zmielonych migdałów, kilka kropli ekstraktu z migdałów, wkładamy część ciasta do papilotki, w środek wkładamy pralinkę marcepanowo-pomarańczową i przykrywamy resztą ciasta

Następnie ciasto przełożyć do foremek i piec 20-25 min. w 180 st. C.




21 komentarzy:

  1. Babeczki bardzo pracowite, ale dla takiego efektu warto. Świetny pomysł na tą dekorację z serduszek. A co do imprez kobiecych - coś w tym jest :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! Aż trudno wybrać jedną jedyną, najlepszą. Tyle pysznych połączeń. Napracowałaś się, ale widać, że było warto. A nad piankami jeszcze popracujesz, może znajdzie się jakiś patent, by się nie rozpłynęły. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny miałaś pomysł! :) ja najchętniej porwałabym tę z masłem orzechowym, albo taką z nutellą... <3

    OdpowiedzUsuń
  4. genialne! czasem warto poświęcić trochę czasu i energii na takie cuda :>

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jestem zachwycona tymi babeczkami! Myślę, że Twoi znajomi muszą Cię ubóstwiać za taki imprezowy catering :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Miałaś extra pomysł z tymi różnymi smakami.Pewnie zjadłabym po kolei wszystkie,nie wiedząc, którą wybrać. Babeczki cudne!Alicja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło, dziękuję :-)
      PS Najpierw spojrzałam na podpis i przez chwilę pomyślałam, że to moja Ala pisała, która na tej imprezie była :-D
      Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Ale odwaliłaś dobrą robotę! W tym momencie mówię że muffinki nie są szybkimi babeczkami;)
    Wyglądają cudownie, nie umiałabym się zdecydować na jedną ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muffiny a babeczki akurat się trochę różnią sposobem przygotowania :-) Ale te robi się naprawdę szybko, nawet zmywanie idzie ekspresem :D

      Usuń
  8. zrobiłaś genialne babeczki, pomysłowa jesteś !! tylko jak tu się teraz nie pokłócić kto jaki smak weźmie ? ;D
    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  9. świetne po prostu! i te karteczki z napisami :D chyba muszę podkraść ten pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ile Cię to pracy musiało kosztować! Ale babeczki cudne :D Nawet nie wiem, którą najchętniej bym porwała, tyle różnych pyszności <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Śliczne!
    A która najlepsza? :>

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie!
    Która najlepsza??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hm, nie wiem, bo każdej nie zjadłam :D
      Ale moje ulubione połączenie to gorzka czekolada, migdały i wiśnie :)))

      Usuń
  13. Babeczki są wilgotne ?

    OdpowiedzUsuń
  14. A skąd masz ten szablon serduszko na babeczkach?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...