To cudo chodziło mi po głowie odkąd zrobiłam ten tort (klik). I - prawdę mówiąc nie mogłam się doczekać czerwca/lipca '13 (uwierzcie, nie tylko z powodu świeżych truskawek...), aby mój pomysł wcielić w życie. Wykorzystałam popularne połączenie truskawek i kokosu - po raz kolejny w tym roku. I muszę przyznać, że po pierwsze uwielbiam robić torty, a po drugie popadnę sobie w samozachwyt, dobrze? Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta z kremem (bo ogólnie za nimi nie przepadam, chyba że są mocno nasączone, pełne alkoholu i - przełamujących mdły smak - owoców). Polecam bardzo, mam nadzieję że trafi w Wasze kubki smakowe :-)
Składniki
Krem
- szklanka śmietany 36% *
- 225 g białej czekolady
- 1/4 szklanki golden syrupu
Czekoladę posiekać. Śmietanę podgrzać z golden syrupem w garnuszku (nie
gotować!) tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę, odstawić i
poczekać, aż się rozpuści. Wymieszać (można mikserem), ostudzić,
schłodzić w lodówce. Zimną masę krótko ubić mikserem, aż będzie
puszysta i sztywna.
Nasączenie
- 1/3 szklanki malibu
- 1/3 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
Wszystkie składniki wymieszać.
Dodatkowo
- truskawki
- konfitura truskawkowa (ok. 200 g)
Przygotowanie całości: Biszkopt przekroić na 3 części. Dolną ułożyć na
paterze, nasączyć. Posmarować konfiturą, ułożyć kolejny krążek,
nasączyć. Ułożyć truskawki, posmarować 4-5 łyżkami kremu. Położyć ostatni
biszkoptowy krążek, delikatnie docisnąć i lekko nasączyć. Boki i wierzch
udekorować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć truskawki. Schłodzić w
lodówce.
* nie polecam 30% śmietany pewnej firmy na Ł. Pięknie się warzy, zaraz po rozpoczęciu ubijania kremu <3 ...
* nie polecam 30% śmietany pewnej firmy na Ł. Pięknie się warzy, zaraz po rozpoczęciu ubijania kremu <3 ...
musiało być genialne *u*
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Dostojny i smakowity. Sliczne zdjęcia pełne lata :)
OdpowiedzUsuńwow, ale cudowny!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Ten tort to prawdziwe cudo! Pyszności.
OdpowiedzUsuńMiłego poniedziałku!:-)
ooo niebo dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńto połączenie smaków to musi by niebo w gębie:)
OdpowiedzUsuńtort wygląda świetnie:) mniam:)
OdpowiedzUsuńTy zobacz, a ja do wszystkich wypieków używam wyłącznie Łowickiej (ha, zdemaskowałam nazwę firmy). To specyfika tego ciasta czy w ogóle masz złe doświadczenia? E.
OdpowiedzUsuńTo nie ta śmietana. Łowicka ma 36%, a nie 30% ;-)
UsuńZ kim bym nie rozmawiała to ta śmietana (ta 30%) im się warzy, a już przy tego typu kremach nagminnie. Ale o dziwo - z ciemną czekoladą zdarza się to rzadziej, niż z białą. Pozdrawiam :-)
Smakowity torcik .... szkoda, ze truskawki się już skończyły:( ..... ale z drugiej strony pojawiają się nowe cudowne smaki:)
OdpowiedzUsuńMama pytanie. Ganache z białej czekolady jest bardzo słodkie?
OdpowiedzUsuńChciałabym obłożyć nim tort kokosowy, ale nie wiem czy będzie się nadawał.
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Tak, jest słodkie, choć to pojęcie względne, bo każdy ma inną tolerancję na cukier ;)
UsuńNiemniej jeśli biszkopt/ciasto jest bardzo słodkie to całość może być już zbyt przesłodzona. Najlepiej jest też przełamać smak tortu jakimiś kwaśniejszymi owocami/dżemem'konfiturą ;-)
Jejuu, WAŻY, bo WAGA!
OdpowiedzUsuńA nie waRZy! Myślenie naprawdę nie boli..
otwórz sjp na słowie 'ważyć' i 'warzyć się', przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM i wróć tu kontynuować dyskusję, myślicielu...
Usuń