poniedziałek, 8 lipca 2013

Tort z ganache z białej czekolady i truskawkami






To cudo chodziło mi po głowie odkąd zrobiłam ten tort (klik). I - prawdę mówiąc nie mogłam się doczekać czerwca/lipca '13 (uwierzcie, nie tylko z powodu świeżych truskawek...), aby mój pomysł wcielić w życie. Wykorzystałam popularne połączenie truskawek i kokosu - po raz kolejny w tym roku. I muszę przyznać, że po pierwsze uwielbiam robić torty, a po drugie popadnę sobie w samozachwyt, dobrze? Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta z kremem (bo ogólnie za nimi nie przepadam, chyba że są mocno nasączone, pełne alkoholu i - przełamujących mdły smak - owoców). Polecam bardzo, mam nadzieję że trafi w Wasze kubki smakowe :-)


Składniki
gotowy biszkopt z 5-6 jajek, upieczony w tortownicy o śr. 20 cm


Krem
  • szklanka śmietany 36% *
  • 225 g białej czekolady
  • 1/4 szklanki golden syrupu 
Czekoladę posiekać. Śmietanę podgrzać z golden syrupem w garnuszku (nie gotować!) tylko do połączenia składników. Dodać czekoladę, odstawić i poczekać, aż się rozpuści. Wymieszać (można mikserem), ostudzić, schłodzić w lodówce. Zimną masę krótko ubić mikserem, aż będzie puszysta i sztywna.


Nasączenie
  • 1/3 szklanki malibu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka
Wszystkie składniki wymieszać.


Dodatkowo
  • truskawki
  • konfitura truskawkowa (ok. 200 g)
Przygotowanie całości: Biszkopt przekroić na 3 części. Dolną ułożyć na paterze, nasączyć. Posmarować konfiturą, ułożyć kolejny krążek, nasączyć. Ułożyć truskawki, posmarować 4-5 łyżkami kremu. Położyć ostatni biszkoptowy krążek, delikatnie docisnąć i lekko nasączyć. Boki i wierzch udekorować resztą kremu. Na wierzchu ułożyć truskawki. Schłodzić w lodówce.


* nie polecam 30% śmietany pewnej firmy na Ł. Pięknie się warzy, zaraz po rozpoczęciu ubijania kremu <3 ...




14 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Dostojny i smakowity. Sliczne zdjęcia pełne lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten tort to prawdziwe cudo! Pyszności.
    Miłego poniedziałku!:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo niebo dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. to połączenie smaków to musi by niebo w gębie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tort wygląda świetnie:) mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ty zobacz, a ja do wszystkich wypieków używam wyłącznie Łowickiej (ha, zdemaskowałam nazwę firmy). To specyfika tego ciasta czy w ogóle masz złe doświadczenia? E.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To nie ta śmietana. Łowicka ma 36%, a nie 30% ;-)
      Z kim bym nie rozmawiała to ta śmietana (ta 30%) im się warzy, a już przy tego typu kremach nagminnie. Ale o dziwo - z ciemną czekoladą zdarza się to rzadziej, niż z białą. Pozdrawiam :-)

      Usuń
  7. Smakowity torcik .... szkoda, ze truskawki się już skończyły:( ..... ale z drugiej strony pojawiają się nowe cudowne smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mama pytanie. Ganache z białej czekolady jest bardzo słodkie?
    Chciałabym obłożyć nim tort kokosowy, ale nie wiem czy będzie się nadawał.
    Z góry dzięki za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, jest słodkie, choć to pojęcie względne, bo każdy ma inną tolerancję na cukier ;)
      Niemniej jeśli biszkopt/ciasto jest bardzo słodkie to całość może być już zbyt przesłodzona. Najlepiej jest też przełamać smak tortu jakimiś kwaśniejszymi owocami/dżemem'konfiturą ;-)

      Usuń
  9. Jejuu, WAŻY, bo WAGA!
    A nie waRZy! Myślenie naprawdę nie boli..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. otwórz sjp na słowie 'ważyć' i 'warzyć się', przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM i wróć tu kontynuować dyskusję, myślicielu...

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...