środa, 7 sierpnia 2013

Drożdżówki-serduszka z serem, kruszonką i lukrem



Drożdżówki od serca :-) Pyszne, mięciutkie, maślane, bardzo waniliowe i słodziutkie. Jednym serduszkiem najedzą się dwie osoby, bo są naprawdę duuuże. Ja swoim podzieliłam się z Tatą. Najlepsze pierwszego dnia, jeszcze ciepłe, ze spływającym, lepiącym się do palców lukrem. Dzięki sporemu dodatkowi masła w cieście łatwo się zagniata i następnie nadziewa oraz formuje bułeczki, bo jest elastyczne i miękkie. Serek do nadzienia koniecznie musi być tłusty, twardy i mazisty, żeby nie wypłynął - dlatego kremowy, śmietankowy serek (nawet kanapkowy, byle by bez soli w składzie) jest idealny. Pozwólcie sobie czasem na taką przyjemność, szczerze polecam!


Składniki (4 duże serca)
  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 80 g miękkiego masła
  • szklanka ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru z wanilią

Nadzienie
  • 300 g serka śmietankowego (mielonego, tłustego)
  • 4 łyżki cukru
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii

Kruszonka
  • 50 g masła, rozpuszczonego
  • 50 g cukru z wanilii
  • 100 g mąki

Lukier
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny 

Dodatkowo
  • roztrzepane żółtko z łyżką mleka do posmarowania

Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać mleko, dodać masło i wyrobić ciasto (ok. 10 min.). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Składniki kruszonki wymieszać opuszkami palców.
Ciasto wyjąć, odgazować, podzielić na 4 równe części. Każdą nadziać 1/4 przygotowanego nadzienia, zwinąć w kulkę i uformować serduszko. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wchodzą 2 drożdżówki na blachę, nie ściskajcie ich, bo się zdeformują). Odstawić na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, obsypać obficie kruszonką. Piec w 180 st. C przez ok. 30 min. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, dolewając go stopniowo, aż do uzyskania dość gęstego lukru. Ciepłe drożdżówki oblać lukrem. Najlepsze są ciepłe :-) Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Wyglądają lepiej niż z najjjlepszej piekarni. Masz talenta Magd ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie serduszko. Wyglądają uroczo. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszne serducha!! oczywiście, kruszonka najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Drożdżówki z serem to chyba moje ulubione, ale w sezonie dokładam do nich jeszcze jagody :)
    BTW- mam taką samą koszulkę z sową :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. "Jagodzianki z serem" <3
      Mamusi. Pozdrowienia! :*

      Usuń
  5. Ale słodziaki:) Muszę kiedyś zrobić moim chłopakom:) pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...