Drożdżówki od serca :-) Pyszne, mięciutkie, maślane, bardzo waniliowe i słodziutkie. Jednym serduszkiem najedzą się dwie osoby, bo są naprawdę duuuże. Ja swoim podzieliłam się z Tatą. Najlepsze pierwszego dnia, jeszcze ciepłe, ze spływającym, lepiącym się do palców lukrem. Dzięki sporemu dodatkowi masła w cieście łatwo się zagniata i następnie nadziewa oraz formuje bułeczki, bo jest elastyczne i miękkie. Serek do nadzienia koniecznie musi być tłusty, twardy i mazisty, żeby nie wypłynął - dlatego kremowy, śmietankowy serek (nawet kanapkowy, byle by bez soli w składzie) jest idealny. Pozwólcie sobie czasem na taką przyjemność, szczerze polecam!
Składniki (4 duże serca)
- 400 g mąki pszennej
- 7 g suchych drożdży
- 80 g miękkiego masła
- szklanka ciepłego mleka
- 4 łyżki cukru z wanilią
Nadzienie
- 300 g serka śmietankowego (mielonego, tłustego)
- 4 łyżki cukru
- ziarenka z 1/2 laski wanilii
Kruszonka
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 50 g cukru z wanilii
- 100 g mąki
Lukier
- niepełna szklanka cukru pudru
- sok z cytryny
Dodatkowo
- roztrzepane żółtko z łyżką mleka do posmarowania
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, wlać mleko, dodać masło i wyrobić ciasto (ok. 10 min.). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 1-1,5 godz. do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać. Składniki kruszonki wymieszać opuszkami palców.
Ciasto wyjąć, odgazować, podzielić na 4 równe części. Każdą nadziać 1/4 przygotowanego nadzienia, zwinąć w kulkę i uformować serduszko. Odłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wchodzą 2 drożdżówki na blachę, nie ściskajcie ich, bo się zdeformują). Odstawić na 20 min. do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, obsypać obficie kruszonką. Piec w 180 st. C przez ok. 30 min. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny, dolewając go stopniowo, aż do uzyskania dość gęstego lukru. Ciepłe drożdżówki oblać lukrem. Najlepsze są ciepłe :-) Smacznego!
Wyglądają lepiej niż z najjjlepszej piekarni. Masz talenta Magd ;)
OdpowiedzUsuńCzy ja wiem... :*
UsuńPychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie serduszko. Wyglądają uroczo. :)
OdpowiedzUsuńale urocze drożdżówki :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne serducha!! oczywiście, kruszonka najlepsza :)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki z serem to chyba moje ulubione, ale w sezonie dokładam do nich jeszcze jagody :)
OdpowiedzUsuńBTW- mam taką samą koszulkę z sową :*
"Jagodzianki z serem" <3
UsuńMamusi. Pozdrowienia! :*
Ale słodziaki:) Muszę kiedyś zrobić moim chłopakom:) pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńJakie dużeeee! Pycha :)
OdpowiedzUsuń