Czym byłby sezon jagodowy bez ciasta drożdżowego z tymi owocami? Obowiązkowo z kokosową kruszonką i mnóstwem fioletowych kuleczek - tytuł wpisu nie jest przypadkowy :-) Ciasto dobre na śniadanie, do kawki czy jako przekąska, szczególnie pierwszego dnia. A jeśli zostanie to z powodzeniem można delikatnie podgrzać pokrojone kawałki w mikrofali, choć i bez tego placek pozostaje wilgotny, pod warunkiem że odpowiednio zabezpieczymy go przed obeschnięciem.
Składniki
Rozczyn
- 4 łyżki mleka (ok. 60 ml)
- 30 g świeżych drożdży
- łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki mąki pszennej
Ciasto
- 60 dag mąki pszennej
- 4 czubatych łyżki płatków owsianych
- 2/3 szklanki cukru
- 80 g masła
- 2/3 szklanki mleka
- 4 żółtka
Kruszonka kokosowa
Dodatkowo
- 50 g płynnego oleju kokosowego
- 50 g trzcinowego cukru
- 30 g wiórków kokosowych
- 60 g mąki pszennej
Dodatkowo
- jagody, ok. 700 g (dałam pół na pół z borówkami, bo mi brakło)
- cukier puder
Z drożdży, ciepłego mleka, cukru i mąki przygotować rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę
wymieszać z płatkami owsianymi. Dodać cukier, wyrośnięty rozczyn,
ciepłe mleko, miękkie masło i żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wszystkie
składniki nadzienia wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce (rozłożyłam między dwie keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto położyć jagody,
przykryć resztą ciasta (brzegi dolnej warstwy ciasta i górnej można posklejać, aby sok z jagód nie wypłynął). Odstawić do napuszenia na 20-30 min. Przed
pieczeniem posypać kruszonką. Piec w 180 st. C przez ok. 45-50 min. Wystudzić w
uchylonym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
źródło: zmodyfikowany przepis na ciasto drożdżowe z gazety 'Poradnik domowy' grudzień '09
źródło: zmodyfikowany przepis na ciasto drożdżowe z gazety 'Poradnik domowy' grudzień '09
Okurcze, wygląda obłędnie i aż nie mogę sobie wyobrazić jak dobrze musi smakować! ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, bardzo lubię drożdżowe wypieki a z jagodami zwłaszcza:D:D
OdpowiedzUsuńo matko, kocham jagody...
OdpowiedzUsuńO jej!!! kocham ciasto drożdżowe, kocham jagody i do tego kocham smak kokosowy<3 to ciasto jest dla mnie!!!
OdpowiedzUsuńCudo:D
Uwielbiamy takie ciacha ! :)
OdpowiedzUsuńO mniam, jakie cudo jagodowe!:)
OdpowiedzUsuńmmm przepyszne to ciacho!! nie dość że drożdżowe to jeszcze z jagodami *-*
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho :)
OdpowiedzUsuńmniam, ale by się zjadło kawałeczek:) Szkoda, że u nas już jagód nie ma...
OdpowiedzUsuńoch jakie cudne! Na pewno wypróbuję ;) Świetny blog - dodaję do obserwowanych :)
OdpowiedzUsuń