Bardzo duże, bardzo sycące i na bardzo długo zaspakajające ochotę na coś słodkiego andruty. Zdecydowanie dla fanów orzechowo-czekoladowo-krówkowych smaków (och, no tak... Trochę zainspirowałam się domowym kremem Snickers, którego nieustannie jestem wielbicielką), wzbogaconych o kokos i dżem jagodowy, dla przełamania smaku. Czekolada koniecznie gorzka, optymalna będzie 70%. Nie polecam zastępować mleczną. Wafelki można spokojnie kroić dopiero po posmarowaniu wszystkimi kremami, w całości. Ja - do celów zdjęciowych - pokroiłam je wcześniej, ale jest z tym o wiele więcej zachodu i zabawy ;-)
Składniki
- 4 okrągłe wafle
- 250 g masy krówkowej
- kilka łyżek dżemu jagodowego
- 30 g masła + 2 łyżki
- 60 g masła orzechowego
- 2 łyżki syropu z agawy
- 200 g gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe
30 g miękkiego masła zmiksować z masłem orzechowym. Na jednym waflu
rozsmarować masę krówkową. Przykryć kolejnym wafelkiem, posmarować dżemem
jagodowym, przykryć kolejnym waflem. Posmarować masą orzechową, przykryć
ostatnim waflem i wstawić do lodówki, żeby całość trochę stężała. Następnie
przykryć górny wafel pergaminem i obciążyć. Pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Czekoladę rozpuścić z dwoma łyżkami masła w kąpieli wodnej i równomiernie
pokryć górny wafel. Obsypać wiórkami, pozostawić do zastygnięcia i pokroić. Przechowywać w lodówce.
pysznie i prosto:) świetny pomysł na deser:)
OdpowiedzUsuńPrawie jak knopersy :D
OdpowiedzUsuńO takie wafelki to są pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
To si nazywa bomba kaloryczna.Idealny sposób na chłody i smutki jesienno- zimowe, szybko poprawi nastrój
OdpowiedzUsuńzawsze robiłam je z kajmakiem, ale teraz widzę, że i warto coś więcej dodać :) podoba mi się ten pomysł z dżemem szczególnie ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Dżem jagodowy świetnie przełamuje krówkową słodycz. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmmmnimmm - uwielbiam takie cuda:))))
OdpowiedzUsuń