środa, 6 listopada 2013

Zupa dyniowa



Dzisiejszy wpis dodaję dzięki mojej Mamie - bowiem to ona jest autorką tejże zupy (jak i zresztą wszystkich obiadków w domu, codziennie; to jest to, za czym tęsknię :-D). Mimo że kiedyś już podawałam na nią przepis - ponawiam tutaj, ale zdjęcia dodaję stare. Przepis na tzw. 'oko' - wiadomo, że zupę ciężej zepsuć niż ciasto, a poza tym nikt normalny nie odmierza każdego składnika co do grama. Grunt to pomysł, trochę własnej inwencji, smaku i pyszny, wegetariański obiad gotowy :-)
PS Nie zabijcie mnie za profanację własnego bloga i kolejny wytrawny przepis :-D





Składniki (jakieś 5-6 porcji)
  • około 3 litry wody
  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • kawałek selera
  • sól, sporo pieprzu, przyprawa curry
  • dynia
  • cebula biała
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • grzanki lub groszek ptysiowy
Warzywa pokroić w plasterki, wrzucić do garnka, zalać wodą, doprawić, przygotować warzywny wywar. Wszystko gotować ok. 15-20 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię (w zależności od tego ile jej dodamy taka będzie gęsta zupa). Wszystko razem gotować do miękkości. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę i podsmażoną na oliwie na złoty kolor cebulę i wszystko zmiksować. Podać ją z grzankami z chleba tostowego lub z groszkiem ptysiowym i łyżeczką jogurtu naturalnego, greckiego lub śmietany (opcjonalnie). Pyszna, polecam!




źródło: kuzynka Jula <3

3 komentarze:

  1. fajnie, ze dodajesz taki przepis, nie musi byc ciągle na słodko, tym bardziej kiedy jest to taka smaczna jesienna zupa krem jak ta ! *-*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...