piątek, 3 stycznia 2014

Ciasto Rafaello



Długo, oj długo zwlekałam z tym ciastem, bo zawsze robiłam coś innego, sezonowego, owocowego i orzeźwiającego... i przez to wszystko zapomniałam, jak bardzo lubię kokos! Bywał tutaj co prawda w okresie letnim, ale był raczej dodatkiem, a nie bohaterem. Tym razem jednak w cudownym duecie z migdałami, zawsze wszystkim kojarzącym się od razu z Rafaello (swoją drogą, czy jest tu ktoś, kto nie lubi tych pralinek?). Kiedyś robiłam takie ciasto w wersji bez pieczenia, na krakersach (klik), natomiast dzisiejsza to mistrzostwo. Słodkie, otulające, zimowe, do spożycia koniecznie w towarzystwie gorzkiej kawy lub herbaty. Polecam!




Składniki
Biszkopt
  • dowolny, upieczony z 4-5 jajek; ja robiłam w formie o wym. 37x23 cm tak jak tutaj, z tym że dałam 2/3 szklanki cukru - klik


Masa I
  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g posiekanych migdałów lub migdałów w słupkach
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • łyżka żelatyny
  • 3 łyżki wrzącego mleka

Masa II
  • 500 ml śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy

Dodatkowo
  • 100 g wiórków kokosowych
Śmietanę ubić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Stopniowo dodawać do ubitej śmietany (należy jednak robić to dość sprawnie, bo zbyt długie miksowanie niestety skutkuje zważeniem się masy. Należy też uważać na temperaturę czekolady - zbyt duża różnica miedzy nią a śmietaną również kończy się zważoną masą). Żelatynę rozpuścić w mleku. Następnie do masy czekoladowej dodać migdały, wiórki, cukier puder oraz ostudzoną żelatynę. Zmiksować, wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią.. Śmietanę ubić, dodać cukier i usztywniacz. Wyłożyć na biszkopt, posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawić do lodówki na 12 h i tam przechowywać. Najlepiej smakuje schłodzone.




źródło: Małgosia! 

14 komentarzy:

  1. Cudowne , uwielbiam pralinki rafaello a ciasto robione pod nie to musi być poezja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. caaałe wieki nie jadłam Rafaello! pyszności :]

    OdpowiedzUsuń
  3. musi być baardzo dobre, ale trochę dużo tego cukru, śmietanki itd. z postanowieniami, aby schudnąć, niestety nie współgra, ale może kiedyś : )

    OdpowiedzUsuń
  4. kokos to u mnie w rodzinie wszyscy uwielbiamy, a takie ciasta tym bardziej chętnie robię ;) kolejny do wypróbowania trafia na listę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. tutaj jest napisane "wyłożyć na jedną część biszkoptu, przykryć drugą częścią", a na zdjęciu jest tylko 1 warstwa biszkoptu:) inaczej robiłaś, czy po prostu na zdjęciu jej nie widać?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Inaczej, nie przekroiłam biszkoptu :)

      Usuń
  6. a ja nadal zwlekam z tym ciastem... zmobilizowałaś mnie. zrobię go w następny wolny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  7. chcę zrobić takie ciasto! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...