Rewelacyjny deser! Prosty, a smakuje lepiej niż niejedno wykwintny krem. Słodki i kremowy, ale absolutnie nie mdły - to dzięki dodatki orzeźwiającego ananasa i rumowego akcentu. Przypominający upalny, wakacyjny czas w te mroźne dni. Polecam, bardzo, bardzo!
Składniki (4 porcje)
- średniej wielkości ananas lub puszka ananasów z puszki (odsączonych)
- 4 łyżki ciemnego cukru
- 2 łyżki rumu
- szklanka jogurtu
- 3 łyżki śmietanki kokosowej
- 2 łyżki serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru z wanilią
- szklanka śmietany kremówki
Ananasa obrać, wykroić twarde części i pokroić na kawałki. Brązowy cukier wymieszać z rumem i odstawić. Ananasa wraz z sokiem, który puścił przełożyć do 4 pucharków. Jogurt, serek mascarpone, śmietankę i cukier utrzeć na jednolitą masę. Ułożyć na ananasach. Śmietankę ubić na sztywną i rozłożyć równomiernie na warstwie kremowej. Polać rumem z cukrem. Smacznego!
źródło: Weranda country, luty/marzec '13
O ja ale kremowy ! To musi być niebo w gębie ;)
OdpowiedzUsuńPycha pomysł z tą śmietanką kokosową :>
OdpowiedzUsuń