czwartek, 16 stycznia 2014

Hawajski kremowy deser



Rewelacyjny deser! Prosty, a smakuje lepiej niż niejedno wykwintny krem. Słodki i kremowy, ale absolutnie nie mdły - to dzięki dodatki orzeźwiającego ananasa i rumowego akcentu. Przypominający upalny, wakacyjny czas w te mroźne dni. Polecam, bardzo, bardzo!



Składniki (4 porcje)
  • średniej wielkości ananas lub puszka ananasów z puszki (odsączonych)
  • 4 łyżki ciemnego cukru
  • 2 łyżki rumu
  • szklanka jogurtu
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 3-4 łyżki cukru z wanilią
  • szklanka śmietany kremówki
Ananasa obrać, wykroić twarde części i pokroić na kawałki. Brązowy cukier wymieszać z rumem i odstawić. Ananasa wraz z sokiem, który puścił przełożyć do 4 pucharków. Jogurt, serek mascarpone, śmietankę i cukier utrzeć na jednolitą masę. Ułożyć na ananasach. Śmietankę ubić na sztywną i rozłożyć równomiernie na warstwie kremowej. Polać rumem z cukrem. Smacznego!



źródło: Weranda country, luty/marzec '13

3 komentarze:

  1. O ja ale kremowy ! To musi być niebo w gębie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha pomysł z tą śmietanką kokosową :>

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...