Delikatnie kokosowy sernik, który aromat, gładkość i aksamitność zawdzięcza dodatkowi mleczka kokosowego w masie serowej. Sernik nie jest lekki i puszysty, raczej gęsty, bo przygotowany z własnoręcznie mielonego twarogu. Dodatkowo wierzch udekorowałam ubitą, słodką śmietaną i obsypałam kokosem - wygląda trochę, jak śnieg :-) Bardzo wszystkim się podobał i - co najważniejsze - smakował.
Składniki
Spód
- 125 g herbatników
- 1/3 kostki masła, stopionego
Masa serowa
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru białego
- 2/3 szklanki cukru brązowego
- 1,2 kg twarogu półtłustego lub tłustego
- 165 ml (mała puszka) mleka kokosowego
Śmietanowa chmurka
- 250 ml kremówki (36%)
- usztywniacz do śmietany, typu śmietan-fix
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
Składniki na spód wymieszać. Wyłożyć dno tortownicy o śr. 26 cm papierem do pieczenia i w dno wcisnąć przygotowane herbatniki. Wstawić tortownicę do lodówki.
Twaróg zmielić 2 razy. Jajka ubić z cukrem. Dodać mleko kokosowe i twaróg (w kilka etapach). Dokładnie zmiksować i wyłożyć na przygotowany spód. Piec przez godzinę w 180 st. C. Wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodać usztywniacz. Wyłożyć na zimny sernik. Obficie posypać kokosem i ułożyć trufelki. Wstawić na noc do lodówki. Pokroić i zajadać. Smacznego :-)
* kupnych lub domowych, u mnie te - klik - z ekstraktem migdałowym i nadziane całymi migdałami
Co sernik to lepszy ! Uwielbiam kokosowe :)
OdpowiedzUsuńpyszności zjadłabym taki:)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńcudowny sernik! jak czytam i widzę, że kokosowy od razu wiem, że to moje smaki i na pewno będzie pyszny :) na razie jem oczami *.* ale za niedługo chętnie wypróbuję sama :)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda:) taki delikatny i kremowy! mmm
OdpowiedzUsuńfajnie wygląda, rzeczywiście jak pod śnieżkiem!
OdpowiedzUsuń