niedziela, 21 września 2014

Śniadanie na sobotę #6




Dzień dobry, powróciłam! Tak się stęskniłam, że sobotni post pojawia się w niedzielę. Musiałam się zmusić do wstania, bo wróciłam późno i zdecydowanie przez najbliższe dni będę odsypiać (na szczęście zajęcia dopiero - albo już! :D - 2 października...).
Zatęskniłam też za długimi, leniwymi, ciepłymi śniadaniami w miseczkach. A ryż na mleku to moja ulubiona potrawa! Dziś jedna z ulubionych, podstawowych wersji, natomiast od razu muszę Wam powiedzieć, że w wegańskiej wersji na mleku kokosowym i z frużeliną wiśniową jest moim faworytem. Tymczasem jesienna kompozycja, jakże prosta i smaczna!


Ryż na mleku z gruszką w miodzie

Składniki (1 porcja)
  • 60 g ryżu
  • szczypta soli
  • 200 ml mleka
  • duża gruszka
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ew. kilka orzechów włoskich do dekoracji
Ryż ugotować w wodzie z solą. Zalać mlekiem, gotować aż ryż wchłonie płyn. Gruszkę pokroić i poddusić w garnuszku z odrobiną wody i sokiem z cytryny. Dodać płynny miód i cynamon. Wymieszać. Podawać z gorącym ryżem. Smacznego!



4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...