wtorek, 2 grudnia 2014

Świąteczne mini-strucelki





Opis w książce, z której pochodzi przepis brzmi 'Na adwent', a ja zgadzam się z tym określeniem w 100%. To taki przedsmak świątecznych wypieków, bogactwa smaków, aromatów, dodatków, orzechów, przypraw. Dużo składników, wiele bakalii, mało ciasta. Mniam!


Składniki
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 dość czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 75 g cukru
  • 15 g cukru z wanilią
  • łyżka przyprawy do piernika
  • skórka starta z cytryny (można pominąć)
  • jajko
  • 100 g masła
  • 125 g twarogu
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej
  • 75 g suszonej żurawiny
  • 75 g rodzynek
  • 50 g posiekanych drobno migdałów
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać oba rodzaje cukru, przyprawę, skórkę z cytryny, jajko, masło, twaróg. Zmiksować wszystko mikserem (zaczynając od najniższych obrotów). Dodać kandyzowaną skórkę, żurawinę, rodzynki i migdały, wymieszać ręką. Ciasto podzielić na pół, z każdej połowy na stolnicy posypanej mąką uformować wałek, po czym kroić go na plasterki grubości ok. 1 cm i uformować go w kulkę. Ciasteczka układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 12 min. Upieczone ciastka posypać cukrem pudrem.



źródło: książka 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker

5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...