wtorek, 13 stycznia 2015

Millionaire's shortbread


Bardzo rozpustne i jednocześnie prze-py-szne ciasto. Słony, kruchy spód, bardzo maślany, lekko waniliowy, wybitnie słodki kajmak i półgorzka czekolada. Trio idealne na smutne wieczory, kiedy jedyne, czego potrzebujesz to dużo słodyczy, ciepła kołdra, kubek mlecznej kawy, intrygująca książka, a przede wszystkim święty spokój :3


Składniki
Ciasto
  • 115 g masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 20 g cukru z wanilią
  • 175 g mąki

Dodatkowo
  • 400 g masy krówkowej
  • 200 g deserowej czekolady
Miękkie masło utrzeć z solą i cukrem z wanilią. Dodać mąkę, zagnieść. Foremkę (27x21 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylepić dno ciastem (najlepiej rozwałkować, żeby było równe). Nakłuć widelcem w kilku miejscach, piec 20-25 min w 180 st. C. Masę krówkową podgrzać, rozsmarować na cieście, odstawić do stężenia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać ciasto, rozsmarować. Pokroić stężone ciasto na paski. Smacznego :)



źródło: Easy chocolate

6 komentarzy:

  1. Jak to mocno do mnie przemawia , nieprzyzwoicie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że nie tylko na smutne wieczory :) Takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Będę rozpustna, zrobię sobie taki i zjem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy ich nie jadłam jeszcze. Pysznie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgadzam się :) Takie ciacho, książka, herbatka i kanapa... I niczego więcej mi nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...