Muszę zdecydowanie częściej robić bezowe wypieki, bo moja rodzina je uwielbia, a mnie rzadko przypominają się takie proste (a jednocześnie pyszne!) pomysły na słodkie co nieco. Wersja kokosowa jest zdecydowanym, bezowym faworytem, kiedyś już podobne ciasteczka na blogu były (klik), a dziś powtórka :)
Składniki
- 1 duże białko
- szczypta soli
- 150 g drobnego cukru
- 100 g wiórków kokosowych
Białko ubić z solą na sztywno przy pomocy miksera. Dodawać cukier, stopniowo, cały czas miksując. Dosypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Formować z masy kopczyki (dwoma łyżeczkami) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 min.
źródło: lekko zmodyfikowany przepis z książki 'Świąteczne ciasteczka', Dr Oetker
Łatwe ale jakie pyszne ciacha
OdpowiedzUsuńMniam, cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMi kokosanki nigdy nie wychodzą...