Piękną mamy wiosnę tej zimy, prawda? Wczoraj temp. 8-9 stopni i wspaniałe słońce, dziś już trochę bardziej pochmurno, jednak dobry nastrój mnie nie opuszcza :) Mam nadzieję, że mrozy już nie wrócą, uwielbiam taką wiosenną pogodę! :) I dlatego śniadanie też letnie, bo sto lat nie jadłam takich zwykłych pancakes z jagodami. Baaardzo polecam!
Składniki (porcja)
- 55 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cukru z wanilią
- jajko
- łyżka oleju
- chlust mleka waniliowego (może być zwykłe)
- garść jagód (mogą być mrożone, nie trzeba rozmrażać)
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem. Jajko roztrzepać z olejem, dodać suche składniki i dolać mleka do konsystencji gęstej śmietany. Wrzucić jagody, wymieszać i smażyć placuszki na rozgrzanym teflonie bez tłuszczu. Podać z ulubionymi dodatkami, u mnie banan, miód i wiórki kokosowe (potem ;)).
PS Bawicie się w snapa?
jakie cudowne placuszki! super!
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne!
OdpowiedzUsuńO tak, tak! Tak to ja mogłabym zaczynać każdy dzień! Świetne placki :) I zgodzę się również co do pogody. Mi oczywiście odpowiada fakt, że jest tak ciepło :)
OdpowiedzUsuńZ takim śniadaniem najbardziej pochmurny dzień, staje się piękniejszy :)
OdpowiedzUsuńOczywiscie, snap rządzi ;p
OdpowiedzUsuń! <3
Usuń