5 km od mojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-)
Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-)
Składniki (8 bułek)
Ciasto
Ciasto
- 200 ml mleka
- 50 g masła
- 400 g mąki pszennej
- opakowanie suszonych drożdży (7 g)
- 60 g cukru
- płaska łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- jajko, średniej wielkości
Nadzienie
- 300 g wiśni, wydrylowanych (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych)
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki budyniu waniliowego
Kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 60-70 g mąki pszennej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Dodatkowo
- roztrzepane białko do posmarowania
Mleko podgrzać w garnuszku, rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do
miski i wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na
ciasto i ciepłe (nie gorące!) mleko z tłuszczem Wyrabiać mikserem lub
ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Jeśli bardzo będzie
kleić się do rąk, dosypać mąki. Ciasto przykryć i
odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 h).
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce.
Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce.
Wszystkie składniki kruszonki utrzeć palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawałka zrobić kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie (np. łyżką), nałożyć nadzienie. Posmarować białkiem, posypać kruszonką i zostawić do napuszenia na 20 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-17 min. Ostudzić, posmarować lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawałka zrobić kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie (np. łyżką), nałożyć nadzienie. Posmarować białkiem, posypać kruszonką i zostawić do napuszenia na 20 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-17 min. Ostudzić, posmarować lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!
źródło: ciasto jak tu (klik)
Mmm, cudowne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe drożdżówki :)
Uwielbiam wszelkie drożdżówki z owocami! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie drożdżówki!
OdpowiedzUsuńDrożdżówki są rewelacyjne, z makiem również pysznie i obowiązkowo kruszonka;)
OdpowiedzUsuń