niedziela, 15 marca 2015

Drożdżówki z wiśniami i kruszonką



5 km od mojego domu jest cukiernia, w której sprzedawane są najlepsze kupne drożdżówki świata. Z serem, wiśniami, jabłkiem, jagodami, truskawkami, pączki. Wszystkie wilgotne, maślane, pełne nadzienia,w zasadzie składające się głównie z niego, a nie z suchego, mało słodkiego ciasta. Najlepsze zaraz po domowych słodkich bułach :-)
Ale że akurat na zabawę z drożdżowym ciastem dziś miałam czas - wyprodukowałam tradycyjne drożdżówki z pszennej mąki z wiśniami i kruszonką, którą zwykle wzbogacam o kilka łyżek wiórków kokosowych. Miałyśmy z Mamą wyżerkę na 2 dni :-)





Składniki (8 bułek)
Ciasto
  • 200 ml mleka
  • 50 g masła
  • 400 g mąki pszennej
  • opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 60 g cukru
  • płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • jajko, średniej wielkości

Nadzienie
  • 300 g wiśni, wydrylowanych (użyłam mrożonych, wcześniej rozmrożonych)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki budyniu waniliowego

Kruszonka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 60-70 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wiórków kokosowych

Dodatkowo
  • roztrzepane białko do posmarowania 
    Mleko podgrzać w garnuszku, rozpuścić w nim masło. Mąkę przesiać do miski i wymieszać dokładnie z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto i ciepłe (nie gorące!) mleko z tłuszczem Wyrabiać mikserem lub ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i lśniące. Jeśli bardzo będzie kleić się do rąk, dosypać mąki. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1-1,5 h).
    Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w misce.
    Wszystkie składniki kruszonki utrzeć palcami. W razie potrzeby dodać trochę mąki.
    Ciasto wyjąć z miski, chwilę zagnieść na stolnicy oprószonej mąkę. Podzielić na 8 równych części (całe ciasto na pół; każdą połowę na pół; każdą z powstałych połówek jeszcze raz na pół) Z każdego kawałka zrobić kulkę, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zrobić wgłębienie (np. łyżką), nałożyć nadzienie. Posmarować białkiem, posypać kruszonką i zostawić do napuszenia na 20 min. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-17 min. Ostudzić, posmarować lukrem albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!


    źródło: ciasto jak tu (klik)

    4 komentarze:

    1. Mmm, cudowne!
      Uwielbiam domowe drożdżówki :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Uwielbiam wszelkie drożdżówki z owocami! :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Uwielbiam takie drożdżówki!

      OdpowiedzUsuń
    4. Drożdżówki są rewelacyjne, z makiem również pysznie i obowiązkowo kruszonka;)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...