wtorek, 13 września 2016

Drożdżówki z białym serem



Drożdżówki w najbardziej klasycznej wersji, czyli ze słodkim, waniliowym białym serem i niczym ponadto :) Wyjątkowo żadnej kruszonki, lukru czy innych, zbędnych w tym wypadku dodatków. Najlepsze ciepłe, prosto z piekarnika (pamiętajcie tylko chwilę odczekać, bo jedzenie bułek wyciągniętych 2 minuty wcześniej z 200 st. C nie jest rozsądnym wyjściem, nie polecam... ;))


Składniki (12 bułek)
Ciasto
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią
  • łyżeczka ekstraltu z wanilii
  • szczypta soli
  • 4 szklanki mąki
  • 60 g masła
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 duże jajko

Nadzienie
  • 500 g twarogu
  • 500 g tłustego, śmietankowego serka
  • 8 łyżek cukru
  • łyżka cukru z wanilią
Twaróg rozgnieść widelcem i wymieszać z resztą składników.


Dodatkowo
  • białko do posmarowania
Z mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Dodać cukier z wanilią, ekstrakt, sól, mąkę, rozpuszczone i ostudzone masło, wodę i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie, miękkie, elastyczne ciasto (ok. 7-10 min.), przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto odgazować, uformować bułeczki. Nadziać białym serem, posmarować białkiem. Piec w 200 st. C przez ok. 20 min.


3 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak z dawnych cukierni, super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie! To właśnie smak mojego dzieciństwa... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...