poniedziałek, 31 października 2016

Babeczki mlecznoczekoladowe



Babeczki ze sporym dodatkiem mlecznej czekolady, późno pieczone, późno jedzone i późno obfotografowywane ;) Idealne na nieuchronnie się zbliżające długie, listopadowe popołudnia i wieczory, perfekcyjne z kubkiem cynamonowego kakao.

Składniki
  • 185 g mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka pełnego mleka
  • 250 g mlecznej czekolady (100 g posiekać)
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wyłożyć papilotkami foremkę do muffinek.
Mąkę wymieszać w dużej misce z kakao, proszkiem i solą. Masło utrzeć z cukrem mikserem, dodać jajka, po jednym, cały czas miksując. Dodać ekstrakt waniliowy, zmiksować. Dodać połowę suchych składników i pół szklanki mleka, zmiksować, dodać pozostałą mąkę i mleko i jeszcze raz ubić mikserem. Dodać 100 g posiekanej czekolady i wymieszać łyżką. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki i piec przez 20 min. Po upieczeniu i ostudzeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.


źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...