niedziela, 30 października 2016

Sernik krówka




Było ciasto krówka (klik), ostatnio był też tort krówka (klik), więc teraz jest i sernik krówka :) Na maślanym, ciasteczkowym spodzie, z masą krówkową i puszystą chmurką z kakaowej bitej śmietany, przyprószony gorzkim kakao dla przełamania smaku (możecie zastąpić je gorzką czekoladą). Rozpływający się w ustach i idealnie zrównoważony pod względem słodyczy.

Składniki
Spód
  • 250 g maślanych ciasteczek
  • 60 g masła
  • opakowanie masy krówkowej
Tortownicę o śr. 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka zmielić, masło rozpuścić i lekko przestudzić. Wymieszać z ciasteczkami i wyłożyć nimi dno tortownicy. Posmarować masą krówkową (można ją lekko podgrzać w kąpieli wodnej, wtedy lepiej się rozsmaruje).


Masa serowa
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 450 g tłustego, zmielonego serka
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii (opcjonalnie)
Jajka ubić, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać. Dodać serek i wymieszać. Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35 min.


Masa śmietanowa
tę masę przygotowujemy, gdy ciasto jest już upieczone i wystudzone
  • 250 g śmietanki 36%
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka kakao
  • 50 g gorzkiej czekolady, startej na tartce
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem. Dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na schłodzone ciasto, posypać z wierzchu gorzką czekoladą. Przechowywać w lodówce.


3 komentarze:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniki z karmelem należą do moich ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boski! Idealny na jesienną chandrę ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...