środa, 16 listopada 2016

Muffinki jak piernik (z powidłami i czekoladą)



Zamiast pieczenia jednego dużego piernika, można zaopatrzyć nasz świąteczny stół w słodkie miniaturki. Znikają szybciutko, bo każdy, kto przechodzi obok patery sięga po muffinkę, smakiem nie odbiegającą od tradycyjnego, świątecznego piernika z dużą ilością powideł (i jako nadzienie, i w cieście - co nadaje wilgotności i aromatu), oblanego czekoladą i posypanego migdałami.

Składniki (12 babeczek)
Ciasto
  • jajko, roztrzepane
  • 110 ml mleka
  • 50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 150 g mąki
  • 1,5 łyżki kakao
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
Suche składniki wymieszać w jednym naczyniu, mokre w drugim. Zawartość obu naczyń wymieszać szybko i niedokładnie. Ciasto przełożyć do foremek do wysokości 1/2 , nakładać po łyżeczce powideł i przykrywać odrobiną ciasta tak, aby nadzienie zostało zakryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok. 20 min. Wystudzić.


Dodatkowo
  • powidła śliwkowe do nadziania
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • płatki migdałowe (można je podprażyć na suchej patelni)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać muffinki i posypać płatkami migdałowymi. Smacznego!

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...