sobota, 4 lutego 2017

Prosty deser śliwkowy (GF, vegan, bez cukru, tłuszczu, mąki)


Wydawać by się mogło, że po wykluczeniu takiej ilości składników nie ma już z czego zrobić deseru ;) A jednak się da, bardzo prosty i jednocześnie bardzo smaczny. Porcje są raczej niewielkie i równie dobrze mogą stanowić dodatek - jeśli nie musicie żyć z ograniczeniami dietetycznymi to naprawdę polecam ten deserek na ciepło, podany z gałką lodów waniliowych.


Składniki
  • 100 g suszonych śliwek bez pestek *
  • 50 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 g orzechów włoskich
  • rozpuszczona gorzka czekolada *
Śliwki pokroić na mniejsze kawałki, zalać winem i gotować 10 min. Odcedzić. Orzechu posiekać i podprażyć na suchej patelni. Wymieszać ze śliwkami. Przełożyć do małych, ozdobnych pucharków lub kielszków  czy szklanek, polać ozdobnie czekoladą. i podawać.

* uwaga na dodatek glutenu, produktów pochodzenia zwierzęcego (w przypadku czekolady) w produktach niektórych firm


źródło: 'Posmakuj świata' Polpharma

1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...