wtorek, 14 marca 2017

Mleczne ciasteczka owsiankowe



Te ciasteczka to pyszna wersja owsianki - mlecznej, pachnącej wanilią, słodkiej. Smakują naprawdę wybornie, nie należą co prawda do super-dietetycznych, ale na jedno czy dwa może sobie pozwolić nawet osoba odchudzająca się ;) a jeśli chcecie coś bardzo zdrowego to polecam też te owsiane ciasteczka (klik).

Składniki
  • 100 g masła
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • szczypta soli
  • ziarenka z 1/2 laski wanilii
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym, cały czas miksować. Dodać mąkę wymieszaną z mlekiem w proszku, płatkami owsianymi i ziarenkami wanilii. Utrzeć do uzyskania jednolitego ciasta. Porcje ciasta nakładać łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec je ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Powinny być lekko złote, miękkie w środku. Wydłużając czas pieczenia o ok. 8 min. uzyskamy ciastka chrupiące. Smacznego!



źródło: klik - dziękuję!

5 komentarzy:

  1. lubię takie ciasteczka owsiane, lekko smacznie i zdrowo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile wychodzi ciasteczek? Czy mleko w proszku można zastąpić czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mi wyszło 14 :)
      mleko w proszku jest tutaj kluczowym elementem, naprawdę dodaje świetnego, mlecznego posmaku. ale ew. można zamiast niego dodać zwykłą mąkę pszenną (myślę, że trochę mniej niż mleka w proszku, zaczęłabym od 1/2 szklanki i najwyżej później dodawała po łyżce więcej). jednak zdecydowanie polecam mleko. pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo fajne ciasteczka, do kawy jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam, nie pogardziłabym takim ciasteczkiem do herbatki :) Albo może dwoma... ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...