poniedziałek, 14 czerwca 2010

Muffinki waniliowe z kremem




Najbardziej nie lubię uczucia, gdy na coś do jedzenia mam ochotę, a nie wiem, na co ;). Przeszukuję wtedy szafki, szuflady, lodówkę i blogi. Takim sposobem można natknąć się na bardzo dużo ciekawych przepisów. Ten na babeczki znalazłam tutaj. Problem miałam tylko z masą truskawkową. Pierwszą zrobiłam z margaryną, licząc że mimo wszystko się uda (masła w domu nie było). Niestety, nie wyszła. Dzisiaj podjęłam drugą próbę (tym razem już z masłem ;) ) i masa wyszła śliczna, jasnoróżowa. Ryzyk-fizyk - mówię - i dodałam więcej truskawek. W efekcie wyszło to, co wyszło, co prawda całkiem dobre, ale mało urodziwe, więc na jakieś większe uroczystości nie polecam dodawać więcej truskawek niż być powinno.
update: przepis na masę został zmieniony.

Składniki
  • 220 g cukru
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 330 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 245 g maślanki
  • cukier waniliowy
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Dodać jajka, po jednym i wymieszać. Dodać oba ekstrakty oraz mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, zmiksować. Do masy dolać maślankę, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych i piec w 200 st. C przez 20-25 min.


Krem (jak tutaj)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego (lub lepiej: 30 g domowego cukru waniliowego)
  • 25 dag margaryny (kostka)
  • 2 szklanki mleka w proszku ("pełnego")
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękka margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone mleko z cukrami i mleko w proszku.  Krem wyłożyć na wystudzone muffiny i dowolnie udekorować.


5 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...