niedziela, 24 października 2010

Ciasto piernikowe z kremem


Wymyśliłam sobie, że zrobię jakieś ciasto z piernikiem. W zasadzie do końca nie wiedziałam, jak to wyjdzie, ale udało się. W dodatku smacznie i efektownie - przyznajcie, że takie wysokie, wielowarstwowe ciasta wyglądają ładnie. ;)
Przepisy na kolejne warstwy tu, tu, tu i tu. Masę trochę zmieniłam, dodałam więcej cukru i pominęłam brzoskwinie.


Składniki na biszkopt
  • 6 jajek
  • 22 dag cukru
  • 5 łyżek wody
  • 8 dag mąki pszennej
  • 6 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru, żółtka utrzeć z drugą połową i wodą na kogel-mogel. Mąki przesiać z kakao, dodać do żółtek, delikatnie wmieszać pianę z białek. Piec w 180 st. C przez ok. 40 min.


Składniki na piernik

  • 25 dag mąki pszennej
  • 15 dag miodu
  • 75 g cukru
  • 75 g masła
  • 100 ml śmietany (18%)
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 g przyprawy do pierników
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kakao
Miękkie masło utrzeć z cukrem i lekko podgrzanym miodem. Jajka rozdzielić, do masy dodać żółtka, po jednym, cały czas miksując. Dodać śmietanę, wymieszać, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Na końcu dodać przyprawy i kakao, jeszcze raz wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min., sprawdzić patyczkiem i piec dłużej, jeśli jest mokry od ciasta.


Składniki na krem
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 500 g mielonego twarogu
  • 12 łyżek cukru
  • 4 łyżki żelatyny
  • pół szklanki wody
Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem, stopniowo dodawać ser, ciągle miksując. Dodać żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Zmiksować.


Składniki na poncz

  • 200 ml gorącej wody
  • 3 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki wymieszać.


Składniki na polewę
  • 1/2 margaryny
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 8 łyżek cukru
Rozpuścić margarynę, dodać mleko, kakao i cukier. Gotować przez kilka minut, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć.


W blaszce, w której piekły się placki ułożyć biszkopt, nasączyć. Wyłożyć masę, przykryć piernikiem, lekko docisnąć, znów nasączyć. Gęstniejącą polewą równomiernie polać ciasto. Wstawić do lodówki lub innego, chłodnego miejsca na kilka godzin.

20 komentarzy:

  1. pierniki z kremem smakują fantastycznie! bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o wow! przepyszne i piękne, cudowny deserek!

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie.. Ciacho wygląda genialnie. Ta warstwa kremu, ten piernik.. Mądrze to wykombinowałaś:))) Kocham takie korzenne wypieki...

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo fajnie ;-) a ze względu na smak korzenny musi być wyjątkowo dobre ;-) mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda niesamowicie pysznie!Poproszę kawałeczek.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. boskie ciasto!:) bardzo mi się podoba:) zapisuję w zakładkach do wypróbowania oczywiście!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonałe na większą świąteczną okazję! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wow! jakie ladnie ciacho, a jakie pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Magda, co za wspaniały piernik! I te maliny.Bardzo dodają uroku.
    Niesamowicie mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  10. gdzies czytałam o nim.
    ale nie myślałam, że wygląda tak wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspanily przekladany. Ach musial smakowac oblednie..uwielbiam takie ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto wygląda ślicznie i bardzo apetycznie ...

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda niesamowicie , napewno spróbuję . Mam nadzieje , że smakuje tak jak wygląda:D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam koreznne ciasta... na pewno upiokę... a jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  16. Anonimowy - kurczę, jestem teraz poza domem i nie mogę sprawdzić, ale na pewno była to duża blacha. Wrócę w przyszły wtorek lub środę i natychmiast Ci napiszę. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. dziękuję za szybką odpowiedź,ok... nie ma pośpiechu... teraz mam faze próbowania nowych wypieków wię na razie jest na liscie oczekujących , po prostu nigdy nie czekam z pytaniami na ostatnia chwilę bo nie zawsze dostaję odpowiedź.


    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Więc blaszka była o wymiarach 36x20 cm. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...