Wymyśliłam sobie, że zrobię jakieś ciasto z piernikiem. W zasadzie do końca nie wiedziałam, jak to wyjdzie, ale udało się. W dodatku smacznie i efektownie - przyznajcie, że takie wysokie, wielowarstwowe ciasta wyglądają ładnie. ;)
Przepisy na kolejne warstwy tu, tu, tu i tu. Masę trochę zmieniłam, dodałam więcej cukru i pominęłam brzoskwinie.
Składniki na biszkopt
- 6 jajek
- 22 dag cukru
- 5 łyżek wody
- 8 dag mąki pszennej
- 6 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki kakao
Jajka rozdzielić. Białka ubić na sztywną pianę z połową cukru, żółtka utrzeć z drugą połową i wodą na kogel-mogel. Mąki przesiać z kakao, dodać do żółtek, delikatnie wmieszać pianę z białek. Piec w 180 st. C przez ok. 40 min.
Składniki na piernik
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag miodu
- 75 g cukru
- 75 g masła
- 100 ml śmietany (18%)
- 2 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 10 g przyprawy do pierników
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kakao
Miękkie masło utrzeć z cukrem i lekko podgrzanym miodem. Jajka rozdzielić, do masy dodać żółtka, po jednym, cały czas miksując. Dodać śmietanę, wymieszać, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wszystko dobrze wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy. Na końcu dodać przyprawy i kakao, jeszcze raz wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 30-40 min., sprawdzić patyczkiem i piec dłużej, jeśli jest mokry od ciasta.
Składniki na krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 500 g mielonego twarogu
- 12 łyżek cukru
- 4 łyżki żelatyny
- pół szklanki wody
Składniki na poncz
- 200 ml gorącej wody
- 3 łyżeczki cukru
- sok z połowy cytryny
Składniki na polewę
- 1/2 margaryny
- 6 łyżek mleka
- 3 łyżki kakao
- 8 łyżek cukru
W blaszce, w której piekły się placki ułożyć biszkopt, nasączyć. Wyłożyć masę, przykryć piernikiem, lekko docisnąć, znów nasączyć. Gęstniejącą polewą równomiernie polać ciasto. Wstawić do lodówki lub innego, chłodnego miejsca na kilka godzin.
pierniki z kremem smakują fantastycznie! bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńpięknie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńo wow! przepyszne i piękne, cudowny deserek!
OdpowiedzUsuńNo nie.. Ciacho wygląda genialnie. Ta warstwa kremu, ten piernik.. Mądrze to wykombinowałaś:))) Kocham takie korzenne wypieki...
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo fajnie ;-) a ze względu na smak korzenny musi być wyjątkowo dobre ;-) mniam
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie pysznie!Poproszę kawałeczek.. :)
OdpowiedzUsuńboskie ciasto!:) bardzo mi się podoba:) zapisuję w zakładkach do wypróbowania oczywiście!:)
OdpowiedzUsuńAle ładne:)
OdpowiedzUsuńDoskonałe na większą świąteczną okazję! :)
OdpowiedzUsuńwow! jakie ladnie ciacho, a jakie pyszne:)
OdpowiedzUsuńMagda, co za wspaniały piernik! I te maliny.Bardzo dodają uroku.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie mi się podoba.
gdzies czytałam o nim.
OdpowiedzUsuńale nie myślałam, że wygląda tak wspaniale!
Wspanily przekladany. Ach musial smakowac oblednie..uwielbiam takie ciasta;)
OdpowiedzUsuńŚlicznie się prezentuje i na pewno świetnie smakuje:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda ślicznie i bardzo apetycznie ...
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie , napewno spróbuję . Mam nadzieje , że smakuje tak jak wygląda:D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
uwielbiam koreznne ciasta... na pewno upiokę... a jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńAnonimowy - kurczę, jestem teraz poza domem i nie mogę sprawdzić, ale na pewno była to duża blacha. Wrócę w przyszły wtorek lub środę i natychmiast Ci napiszę. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńdziękuję za szybką odpowiedź,ok... nie ma pośpiechu... teraz mam faze próbowania nowych wypieków wię na razie jest na liscie oczekujących , po prostu nigdy nie czekam z pytaniami na ostatnia chwilę bo nie zawsze dostaję odpowiedź.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Więc blaszka była o wymiarach 36x20 cm. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń