poniedziałek, 19 września 2011

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką


Chciałam w tym sezonie śliwkowym zrobić chociaż jedno kruche ciasto z tymi owocami. Jednak nigdzie nie mogłam dostać węgierek, więc musiałam nacieszyć się żółtymi śliwkami. Ciasto wyszło bardzo dobre, poza tym, że moja kruszonka była strasznie wilgotna, więc dosypałam do niej kilka łyżek wiórków kokosowych. Posłużyłam się przepisem stąd.


Składniki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru *
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 500 g wypestkowanych śliwek
  • bułka tarta
  • 2 białka
  • skórka otarta z połowy cytryny (opcjonalnie, nie dodawałam)

Kruszonka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego 
  • 80 g masła
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć w folię i wstawić ciasto do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć dno formy o wymiarach 27x21 cm. Piec ok. 12 - 15 minut w temp. 180°C. Połówki śliwek ułożyć na cieście posypanym uprzednio niewielką ilością bułki tartej. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na wierzch ciasta. Masło roztopić. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i waniliowym, zalać ciepłym masłem i rozetrzeć palcami na kruszonkę.  Posypać nimi wierzch ciasta. Piec kolejne 30 minut.


* jeśli śliwki są bardzo kwaśne należy zwiększyć ilość cukru

19 komentarzy:

  1. Wszędzie ciasta ze śliwkami, a ja jeszcze w tym roku ich "nie używałam". A co do kruszonki to może i dobrze że dodałaś kokosu bo taka jest o wiele lepsza ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Maniu, jeszcze znajdziesz, bo węgierki powinny być :). A ciasto z żółtymi zasługuje na uwagę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudne jest to Twoje ciacho:) ja bardzo lubie polaczenie kruchego i owocow, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewelajna, wiesz co, w sumie to ostatnio widziałam, ale że miałam te żółte to już chciałam je wykorzystać. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam ,jakiś czas temu z węgierkami,ale z żółtymi jeszcze nie próbowałam,świetnie Ci wyszło!,pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto ze śliwkami to jesienna poezja! Przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne to ciasto :))
    Pyszne musi być.
    POzdrówki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest pyszne, naprawdę. Pozdrawiam Was ciepło :**

    OdpowiedzUsuń
  9. bosko wygląda! śliwki plus kruszonka i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dopiero co miałam takie samo ciasto!
    no patrzcie, co za bieg okoliczności xd


    http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
    http://www.karmel-itka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  11. ciacho wspaniałe :) z ochotą bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kruche, owoce i kruszonka - zestaw idealny:)

    OdpowiedzUsuń
  13. W czasie roku szkolnego kompozycję śniadaniowego zdjęcia i wszystkie składniki przygotowuję wieczorem. Do szkoły dojeżdżam, więc rano bym ze wszystkim nie zdążyła: ubieranie, malowanie, drugie śniadanie, no i śniadanie: przygotowanie, zdjęcia i wrzut na bloga. Wpadłam w taki poranny rytm, że radzę sobie z tym wszystkim bardzo szybko :D Wstaję tylko 1,5 godziny przed wyjściem z domu ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Co jak co, al to ciasto wygląda bosko :> Typowo jesienne, pyszne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodać masło pokrojone w wiórki, skórkę oraz żółtka...
    Jaką skórke dodać bo nie ma jej wśród składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Otartą z połowy cytryny, ale to tylko opcja, nie dodawałam jej, więc w składnikach nawet nie podałam, a wykonanie z innego bloga, gdzie dziewczyna dodała. :) Zaraz poprawię.

      Usuń
  16. Dziękuję, nie wiedziałam jaka skórka skomponuje się ze śliwkami, teraz wiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, mój błąd, przepraszam jeszcze raz. :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...