Przypominam o niej wszystkim, którzy jeszcze nie robili. Aromatyczna, w 100% prawdziwa, bez mąki i kakao. Idealna na drobny prezent dla wszystkich miłośników wypieków. Przepis Polki, ja znalazłam ją u Viridianki. Polecam!
Zdjęcie niebawem, na razie nie miałam czasu jej sfotografować :<.
Zdjęcie niebawem, na razie nie miałam czasu jej sfotografować :<.
Składniki
- duży kawałek korzenia imbiru (około 50 g)
- skórka otarta z dwóch dużych pomarańczy
- skórka otarta z trzech dużych cytryn
- 8 dużych kawałków kory cynamonu (razem około 50 g)
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 10 strączków zielonego kardamonu
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka całych goździków
- 1 cała gwiazda anyżu
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- pół łyżeczki pieprzu białego
- pół łyżeczki pieprzu czarnego
- pół łyżeczki pieprzu różowego
- pół łyżeczki pieprzu zielonego
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 duże i mięsiste laski wanilii
Skórki z cytrusów obrać zesterem (lub bardzo cienko nożem i pozbyć się białych, gorzkich części). Imbir obrać i pokroić w cienkie plasterki. W piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 30 minut suszyć skórki, a przez 40 minut plasterki imbiru. Wszystkie przyprawy (oprócz wanilii) uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Ostudzone mielić partiami razem z laską wanilii, wysuszonym imbirem oraz skórkami z cytrusów w młynku do kawy lub utrzeć w moździerzu na proszek. Przechowywać w szczelnie zamykanym szklanym pojemniku z dala od promieni słonecznych.
Nie ma nic lepszego jak domowa przyprawa korzenna...bez porównania z tymi ze sklepu:)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis.
ja planuję ją w prezencie na święta dla wszystkich babek w mojej rodzinie:)
OdpowiedzUsuńWspaniała, aż poczułam ten zapach :D
OdpowiedzUsuńchyba jestem zbyt leniwa, bo zawsze kupuję gotową ;)
OdpowiedzUsuńco domowe to najlepsze.
OdpowiedzUsuńdomowej jeszcze nie robi łam, bo mam problem ze zdobyciem wszystkich składników ...ale cięgle je zbieram:)
OdpowiedzUsuń