niedziela, 22 stycznia 2012

Pancakes kokosowo-bananowe


Zakochałam się w placuszkach z bananami odkąd pierwszy raz je zjadłam. Dla mnie te owoce są idealnym dodatkiem do zwykłych pancakes - nadają słodyczy, mają lekko karmelowy posmak po upieczeniu, cudownie rozpływają się w ustach. Dlatego najczęściej króluje u mnie taka wersja. Na zdjęciu tylko 3 "uchowane" naleśniki (ale za to duże :>), polane jogutrem wiśniowym - wbrew pozorom pasuje do połączenia banan-kokos. Przepis znaleziony tutaj.


Składniki
  • 1 szklanka mąki (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub zapachu waniliowego lub cukru waniliowego)
  • 20 g masła
  • 2 duże banany
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • dodatki do podania, np. miód, jogurt, etc.
Stopić masło i odstawić do wystygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i cukrem w misce. Dodać tam jajko, maślankę, ekstrakt waniliowy, miód. Połączyć mikserem (ewentualnie trzepaczką). Na koniec dodać ostudzone masło, zmiksować razem. Do miski z ciastem wrzucić wiórki kokosowe oraz pokrojone drobno banany. Wymieszać łyżką. Rozgrzać teflonowa patelnię (na teflonowej nie trzeba używać oliwy do smażenia) i nakładać łyżką ciasto. Piec na rumiano z obu stron. Podawać ciepłe, zaraz po usmażeniu.


12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...