sobota, 20 lipca 2013

Kruche ciasto z jagodami i pianką





To chyba najbardziej znane ciasto blogosfery. Robił je już chyba każdy, grzechem byłoby go nie spróbować... Skusiłam się więc w tym roku, zamieniłam maliny na jagody i muszę stwierdzić, że to jedno z pyszniejszych, letnich ciast. Szczerze polecam każdemu, kto się jeszcze ociąga! :-)


Składniki 
Ciasto
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżka drobnego cukru z wanilią
  • 5 żółtek
  • łyżeczka ekstrakt z wanilii
Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190 st. C przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Pianka
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • łyżka cukru z wanilią
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.


Dodatkowo
  • 500 g jagód (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
  • cukier puder do oprószenia

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%). Piec w temperaturze 190 st. C przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.





źródło: klik


17 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie.
    Piękne zdjęcia! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam to samo ciacho właśnie z Moich wypieków, tylko z malinkami !! ale z jagodami wydaje się być jeszcze pyszniejsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. kruche ciasto zdecydowanie należy do moich ulubionych <3

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda tak delikatnie i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i znane, ale czasem trzeba sobie upiec coś "klasycznego". Wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ono jest pyszne! Robiłam prawie z każdymi owocami, a dziś tez tak jak Ty - z jagodami:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym się poczęstowała tym ciastem, fajna patera :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja ulubiona, chociaż po kupnie w domu zauważyłam, że trochę jest krzywa :< No ale nic. Pozdrawiam ciepło!

      Usuń
  8. ta pianka to smak mojego dzieciństwa, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. ładnie wygląda :) takiego chyba jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Też robiłam te ciasto, jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Prześliczna niebiesko-fioletowa patera <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. <3 Tylko troszkę krzywa, ale nieważne :D Buziaki!

      Usuń
  12. Kochana ja uwielbiam to ciasto ....robiłam je już dziesiątki razy z różnymi owocami, kolorami ciast czy makami budyni:) za każdym razem jest rewelacyjne:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też zawsze robię je z malinami, ale z jagodami wygląda o niebo lepiej:):) Pozdrawiam serdecznie, wspaniałe przepisy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...