czwartek, 31 lipca 2014

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką



Najbardziej znany przepis na ciasto jogurtowe. Wszystkie składniki odmierzamy kubeczkiem po jogurcie, którego używamy. Możemy zrobić placek w formie "czystej", bez dodatku owoców, choć wg mnie w okresie letnim to poważne przestępstwo ;) Pamiętajmy tylko, że zbyt duża ilość owoców może spowodować zakalec. Poniższe proporcje wystarczają na malutką blaszkę, robiłam z porcji podwójnej i piekłam w większej foremce - od Was zależy, jak dużo ciasta chcecie, proporcje można spokojnie nawet potroić... albo poczworzyć ;)


Składniki
Ciasto

  • mały jogurt naturalny (180 g jest optymalne) - kubeczek myjemy i używamy jako miarki
  • 3 kubeczki mąki
  • 2 i 1/2 kubeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jaja
  • 1 kubeczek oleju roślinnego

Owoce

  • dowolne, u mnie nektarynki, brzoskwinie, morele i jagody

Kruszonka

  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • 110 g mąki
  • 40 g wiórków

Mąkę wymieszać z proszkiem. Dodać resztę składników i krótko wymieszać - najlepiej mikserem. Nie ubijać, nie mieszać zbyt długo. Przelać do foremki (20x20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ułożyć umyte, obrane i pokrojone owoce. Posypać kruszonką. Piec w 180 st. C przez 30-40 min., do tzw. "suchego patyczka".



źródło: klik

2 komentarze:

  1. Uwieeelbiam! Najprostsze i najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  2. ja również uważa, że to co proste, klasyczne jest najlepsze!:) pycha

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...