sobota, 8 listopada 2014

Śniadanie na sobotę #13


Dawno nie robiłam sernika, a teraz trochę przesiaduję w Łodzi i nie opłaca mi się przygotowywać całej, dużej tortownicy tylko dla siebie (i mojej kochanej współlokatorki na wiecznej diecie). Robię sobie więc jednoporcjowe wypieki za każdym razem gdy najdzie mnie ochota - czy to na śniadanie, czy na kolację. Dzisiaj w wersji dwukolorowej, bo nie mogłam się zdecydować, czy większą ochotę mam na waniliowy, czy czekoladowy ;))


Serniczek marmurkowy

Składniki (porcja)

  • 200 g twarożku (np. naturalny Bieluch) lub sera na serniki z wiaderka
  • jajko
  • 1,5 łyżki domowego cukru waniliowego
  • ziarenka z 1/3 laski wanilii
  • płaska łyżka budyniu waniliowego
  • 2 łyżeczki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • trochę masła do wysmarowania foremki
Jajko utrzeć z twarożkiem, cukrem, solą i wanilią. Podzielić masę na pół. Do jednej dodać budyń, a do drugiej kakao i zmiksować. Przelać do foremki wysmarowanej masłem, robiąc mazaje łyżeczką lub drewnianym patyczkiem do szaszłyków. Piec przez 20 min. w 180 st. C.


4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...