sobota, 29 listopada 2014

Śniadanie na sobotę #16



Dzień dobry! Kolejny tydzień za nami, grudzień za pasem, Boże Narodzenie coraz bliżej, kilogramy mandarynek zjadane. Czujecie już świąteczną atmosferę? Ja wczoraj ubrałam już miniaturową choinkę w łódzkim mieszkaniu, żeby móc się tutaj nią nacieszyć, bo dość wcześnie uda mi się wrócić na przerwę świąteczną do domu (będzie dużo czasu na przygotowania własnoręcznych prezentów i ich rozwiezienie :)) i zaraz zmienię wystrój bloga na zimowy. 
A od przyszłego tygodnia śniadania będą już w klimacie, natomiast dzisiaj coś z piekarnika, na rozgrzanie.



Kremowy, waniliowy pudding chlebowy

Składniki (1 porcja)

  • 2 dość grube kromki chleba
  • jajko
  • 2-3 łyżeczki cukru z wanilią
  • 3 łyżki kremówki
  • 2 łyżki mleka
  • ziarenka z kawałka wanilii

Chleb połamać na kawałki, włożyć do ceramicznego naczynka do zapiekania wysmarowanego masłem. Jajko rozkłócić, dodać cukier, kremówkę, mleko, wanilię. Wymieszać dokładnie, zalać chleb i odstawić, aż wchłonie masę jajeczną (można to zrobić wieczorem i wstawić naczynko do lodówki, pod przykryciem). Piec ok. 25 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Podać z ulubionymi dodatkami.


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...