Smakują jak drożdżówki z białym serem :) Są pyszne! Wilgotne, miękkie i słodkie, lekko waniliowe z pysznym, serowym nadzieniem. Rewelacyjne zaraz po upieczeniu, ale bardzo smaczne także podgrzane w mikrofalówce lub na zimno.
Składniki (ok. 15-18 babeczek)
- 150 g margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka kefiru
- szczypta soli
Miękką margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać jajka, po jednym, ciągle ucierając. Dodać ekstrakt, sól i mąkę wymieszaną z proszkiem na zmianę z kefirem. Dokładnie zmiksować. Nakładać do papilotek (do połowy wysokości), nadziewać serem i przykryć wierzch odrobiną ciasta. Piec 25 min. w 180 st. C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Nadzienie
- ok. 300 g białego sera
- 4 łyżki cukru
- łyżka cukru z wanilią
- żółtko
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać oba rodzaje cukru, żółtko i wymieszać.
Są śliczne, z pewnością był wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńTak zachwalasz że muszę upiec :)
OdpowiedzUsuń