niedziela, 5 kwietnia 2015

Kruche ciasto z porzeczkami, pianką i kruszonką



Wypieki i desery z czerwonymi porzeczkami w roli głównej są rozchwytywane przez całą moją rodzinę ;) Nie wiem, jaki jest fenomen tych małych kuleczek, ale zawsze wszystko, co je zawiera, znika błyskawicznie. A że ja mam dużo pomysłów na wykorzystanie zamrożonych zapasów (tak, tak, mrożą się idealnie!), jeszcze niejednokrotnie w tym roku się tutaj pojawią w różnych połączeniach.


Składniki
Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła/margaryny
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (kopiaste)
  • opakowanie cukru waniliowego


Nadzienie
  • 3-4 szklanki czerwonych porzeczek
  • 3/4 szklanki cukru
Wymieszać porzeczki z cukrem.


Piana
  • 5 białek
  • 1/2 szklanki cukru


Dodatkowo
  • trochę kakao, ciemnego i gorzkiego


Kruszonka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 16 g cukru waniliowego 
  • 80 g masła
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Rozwałkować ciasto i rozłożyć w dużej brytfance (36x20 cm). Posypać ciasto przesianym kakao i rozłożyć porzeczki  Ubić białka. Pod koniec, powoli dodawać cukier. Pianę ułożyć na porzeczkach. Następnie wyciągnąć posypać kruszonką. Piec około 45-50 minut w 190 st. C.



źródło: na bazie tego - klik

2 komentarze:

  1. Jak już dorobię się zamrażarki większej niż pudełko po butach (raczej balerinach niż kozakach), też będę mrozić porzeczki - pycha!
    Wcale się nie dziwię, że ciacho zniknęło błyskawicznie, wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...