wtorek, 22 listopada 2016

Ciasto półkruche ze śliwkami i kruszonką



W tym sezonie pojawiło się na blogu kilka nowych ciast ze śliwkami:
puszyste i delikatne, na oleju, z żółtymi śliwkami - klik
chrupiące i kruche plum pie - klik
delikatnie słodkie, z kruszonką, na drożdżach - klik
jednak najczęściej przez Was odwiedzanym postem jest ten przepis - klik
Dla mnie nie ma znaczenia, jakie dokładnie jest ciasto, ważne, że są w nim śliwki! Szczerze mówiąc, w warunkach studenckich najczęściej ograniczam się do plum crumble, co też nie jest złym wyjściem ;)
Tym razem jednak 'pełnowartościowe' ciasto, duże, więc wystarczy dla każdego. Polecam!

Składniki
Ciasto
  • 200 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • ok. 15 śliwek
Z wszystkich składników szybko zagnieść ciasto (ew. gdyby nie chciało się skleić dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Rozwałkować lekko podsypując mąką i wyłożyć dno formy o wym. ... wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce przez 30 min. Śliwki umyć, wypestkować.


Kruszonka
  • 150 g masła
  • 150 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
Ze wszystkich składników zagnieść opuszkami palców kruszonkę.

Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Na cieście ułożyć śliwki miejscami po pestkach do góry. Posypać kruszonką. Piec przez 50 min.


3 komentarze:

  1. Mniam, musiało być przepyszne!
    Narobiłaś mi nim apetytu na śliwki... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto i urocza aranżacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ślicznie! :)
    To ciasto musi smakować wspaniale! *.*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...