Miałam już dzisiaj nie dodawać żadnej notki, ale nie wytrzymam ;). Odżyła we mnie chęć prowadzenia bloga, także muszę coś dzisiaj zaproponować. A będzie to - na dobry, słodki początek - Tulipan. Ciasto bardzo dobre, szczególnie podoba się dzieciom (dlaczego? - wystarczy spojrzeć), chociaż dorosłym też przypadło do gustu. Przepis od bardzo miłej Pani Mirki, spisany niedawno przez Mamę.
Składniki
- 9 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- szklanka oleju
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 l śmietanki 36%
- 1 śnieżka
- 2 śmietan-fix'y
- 1 galaretka agrestowa
- 1 kisiel wiśniowy
- 3 łyżki maku
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżki mąki
- polewa czekoladowa
- płatki migdałowe
Białka oddzielić od żółtek i ubić z cukrem i cukrem waniliowym, powoli dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do masy dodać 5 utartych z olejem na puszystą masę żółtek. Wymieszać i podzielić na 4 równe części. Do pierwszej części dodać suchy mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao, a do czwartej pozostałe 4 żółtka i dwie łyżki mąki. Na środek brytfanny (wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia) wlewać po trzy łyżki każdej części (jedną na drugą, masa "rozpłynie się" po blaszce). Piec przez 40 min. w temp. 180 stopni C.
Po wystygnięciu przekroić na pół. Ubić śmietanę ze śnieżką i śmietan-fix'ami, do tego dodać galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Przełożyć ciasto masą, polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
* szklanka = 250 ml
Po wystygnięciu przekroić na pół. Ubić śmietanę ze śnieżką i śmietan-fix'ami, do tego dodać galaretkę rozpuszczoną w szklance wody. Przełożyć ciasto masą, polać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.
* szklanka = 250 ml
bajeczne przeplatające się kolory! ten różowy wygląda najbardziej pysznie :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Różowy był najsmaczniejszy ;D
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto Maniu! :)
OdpowiedzUsuńNa pewno bardzo smaczne:))
Pozdrawiam ciepło:)
strasznie fajna ta mieszanka kolorów w jednym cieście :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam ze ciasto jest super ...kiedys je robilam ...bajeczne kolory :)))
OdpowiedzUsuńwidzę że nowa platforma, i dobrze (: też bym się przeniosła i może kiedyś to zrobię... (;
OdpowiedzUsuńśliczny tulipan, zjadłoby się.
Dzięki :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! I ta nazwa....muszę je zapamiętac :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne kolory, chętnie go upiekę :)
OdpowiedzUsuń9 jajek ? Dużo. A tortownica jakiej średnicy ?
OdpowiedzUsuńZwykle robię w brytfannie 37x23 cm (te zdjęcia są z tego wpisu: http://slodkieinspiracje.blogspot.com/2012/05/tulipan-w-ramach-tortu-na-podwojna.html)
Usuń