poniedziałek, 5 września 2011

Malinowe lody na jogurcie


Ostatnio rozsmakowałam się w domowych lodach. Nie mogło więc w tym sezonie zabraknąć malinowych. W moim wykonaniu - na jogurcie. Jest to typ lodów, które najlepiej robić w specjalnie do tego przeznaczonych foremkach - w przeciwnym razie trzeba wyciągnąć je z zamrażalnika jakieś 15 minut wcześniej, by odtajały. Rekompensatą natomiast za zamarzanie jest to, że nie ma w nich tłustej śmietany i jajek.


Składniki (3 porcje jak na zdjęciu)
  • 450 g malin
  • 3/4 szklanki cukru pudru (lub po prostu do smaku ;))
  • szklanka jogurtu naturalnego
Maliny zmiksować. Przetrzeć przez sitko (wszystkie lub połowę, tak jak ja). Dodać cukier i jogurt. Wymieszać. Schłodzić do temp. lodówkowej, przelać do pojemnika, w którym będą zamrażane. Zamrozić, co jakiś czas wyciągać i miksować, aby zapobiec tworzenia się kryształków lodu.

10 komentarzy:

  1. Obłędny kolor! :) Maliny uwielbiam, więc takie lody to coś dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam lody. :)
    Miałam sobie kupić maszynę do lodów ale stwierdziłam że za duży łasuch jestem i lepiej nie kusić losu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. malinowe.. lekko kwaskowe, pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  4. Maniu! Lody jak marzenie! Cudowne!
    U mnie też lody, ale wytrawne, z ... camemberta;)
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki cudowny kolor, świetny ten przepis, do wykorzystania!!!

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. cudnie wygladaja, takie soczyście malinowe:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ależ one cudnie wyglądają!Świetne zdjęcie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też najbardziej na swiecie kocham domowe lody ...można tyle smaków stworzyć i na dodatek sie wie co sie je:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym pomimo chłodów! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...