sobota, 29 marca 2014

Granola czekoladowo-kokosowa


Kolejny pomysł na zdrowe, pełnowartościowe śniadanie. Domowe płatki to o wiele lepsze rozwiązanie niż kupne chrupki. Łączymy ulubione dodatki z płatkami owsianymi, pieczemy, potem dodajemy ulubione owoce i koniecznie białko - twarożek, jogurt czy mleko. Wersja czekoladowo-kokosowa najpyszniejsza z domowym, waniliowym serkiem i sosem z malin (można wykorzystać mrożone zapasy).



Składniki
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • szklanka migdałów (pominęłam)
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szklanki trzcinowego cukru
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki miodu + 2 łyżki
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 łyżeczki soli
Piekarnik nagrzać do 120 st. C. W dużej misce wymieszać płatki, migdały, kokos i cukier. W oddzielnej misce wymieszać kakao, miód, olej, sól. Połączyć zawartość obu misek, wymieszać i rozłożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piec przez 1 godzinę 15 min., co 15 min. Przemieszać całość. Granolę przechowywać w szczelnym pojemniku przez 2 tygodnie.



źródło: klik

5 komentarzy:

  1. Przemawia do mnie taka wersja granoli ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna na śniadanie:) ja dzisiaj miałam pomarańczowo- czekoladową:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne . Ja mam jeszcze kupne no ale chyba zrobie własne , bo wszyscy mnie kuszą ; p

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię granolę. Czekolada z kokosem - pyszne połączenie.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny na blogu i pozostawiony komentarz :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...